Acht partijen voor UMTS in Italië

Acht telecommunicatiegroepen hebben zich in Italië aangemeld voor de veiling van vijf UMTS-frequenties die voor oktober gepland staat. Het centrum-linkse kabinet kan begin volgende maand een eerste selectie uitvoeren.

Het Italiaanse kabinet heeft gekozen voor een gemengd systeem dat een redelijke mate van overheidscontrole mogelijk maakt. Allereerst wordt onderzocht of de interesse van de acht aangemelde partijen geloofwaardig is. Daarover moet voor 2 september een uitspraak komen. Dan krijgen de bedrijven tot 11 september de tijd om een bedrijfsplan in te dienen. Ook dat wordt getoetst door het ministerie van Telecommunicatie. Naar verwachting kan de eigenlijke veiling begin oktober van start gaan. Binnen een maand zou duidelijk moeten worden wie de winnaars zijn.

De startprijs per licentie is vier biljoen lire, ruim 4,5 miljard gulden. Het kabinet heeft eerder gezegd dat het verwacht ongeveer 28 miljard gulden binnen te halen met deze veiling. Na de recordopbrengst in Duitsland (110 miljard gulden) wordt ook in Italië, een van de belangrijkste markten in Europa voor draadloze telefonie, een veel hogere opbrengst verwacht. Al zou het kunnen dat verwerping van één of meer kandidaten in de voorselectie de druk op de prijs kan verminderen.

Het kabinet wil het geld gebruiken om de enorme staatsschuld te verminderen en studeert nog op de mogelijkheid van een belastingvoordeel aan het einde van het jaar. Voor volgend voorjaar staan verkiezingen op het programma.

Onder de acht gegadigden zitten de vier bedrijven die nu al actief zijn in de draadloze telefonie. De grootste twee zijn Telecom Mobile Italia en Omnitel, die samen negentig procent van de markt hebben.

De andere twee zijn Wind (gecontroleerd door het elektriciteitsbedrijf Enel en met France Telecom als partner) en Blu (een consortium dat wordt gedomineerd door Autostrade en British Telecom en met de staatsholding Eni, Mediaset van oppositieleider Silvio Berlusconi, en Benetton als bondgenoten).

De andere vier gegadigden zijn nog niet actief in de Italiaanse mobiele telefonie. Van twee consortia is de samenstelling in grote lijnen duidelijk. Andala wordt gecontroleerd door Hutchison Whampoa en heeft onder andere Tiscali en CIR van Carlo De Benedetti als partners. In Ipse werken het Spaanse Telefonica en het Finse Sonera samen, met Fiat, de Banca di Roma en het Romeinse elektriciteitsbedrijf Acea als machtige bondgenoten.

Wie er achter de twee andere gegadigden schuilt, is niet helemaal duidelijk. Tu Mobile is een verzameling van lokale bedrijven waarin ook Alitalia zit; volgens persberichten heeft dit consortium contact gehad met KPN Telecom. Welke bedrijven er in het consortium Anthill zitten, dat zich gisteren meldde vlak voor de sluiting van de aanmeldingstermijn, is onduidelijk.

Bij de indiening van de bedrijfsplannen moet de samenstelling van alle consortia worden opgegeven. Vooralsnog lijkt Deutsche Telekom niet geïnteresseerd in de Italiaanse markt.

    • Marc Leijendekker