Zwart gat

Mysterieuze objecten in het heelal. Met een aantrekkingskracht waardoor zelfs het licht wordt opgezogen! Ligt er niet eentje achter Pluto op de loer? Om de aarde, als een macrokosmische stofzuiger, te verschalken? Ik zoog vanochtend nog de kruimels uit mijn bed. Waarin miljoenen huismijten aan hun ontbijt zaten. De stofzuigerslang als hun Zwarte Gat! En dan, via stofzuiger- en vuilniszak naar hun Einde der Tijden: de vuilververbrandingsoven.

Ik drink een Palm, achter een raam in de IJsbreker. Buiten verduisteren inktzwarte wolken de maan. Een storm steekt op. Windkracht twaalf! Een tornado slurpt de Amstel leeg. Zuigt mensen, auto's en bomen van de Weesperzijde. Het café verheft zich nu ook. Ik zie Amsterdam onder mij verdwijnen. Het zoemt hard! De wekker?

Het is de kruimeldief, van het meisje dat mijn tafel afruimt. ,,Mijnheer, de hoogste tijd! We gaan sluiten!''

    • Cor van der Wijk