Voor cultureel kroost

Mijn zoontje van drie wil altijd terug naar `het huis met de bootjes', op de bovenste verdieping van het Maritiem Museum in Rotterdam. Daar mogen kinderen in een bassin met water zelf de sluizen bedienen, de windrichting bepalen en met een kraan kleine containers van de kade hijsen. Dit komt niet vaak voor in een museum. Meestal geldt: handjes op de rug en nergens aankomen. Meestal is de kinderdrempel hoog en zijn de collecties niet speels ingericht.

Volgens kunsthistoricus Carin van Krimpen weten ouders vaak niet dat er in de Maasstad kunstinstellingen zijn met een interessant aanbod voor kinderen. Dat ligt volgens haar aan de soms versnipperde presentatie van de musea aan het begin van het seizoen. Ook de afdeling van het Maritiem Museum heb ik bij toeval ontdekt. Om een dergelijk toeval te voorkomen, bedacht Van Krimpen de eerste Rotterdamse KinderUitmarkt waar al die `verborgen' kinderactiviteiten op een groot plein in het culturele hart van de stad worden getoond. Kunst voor en vooral door kinderen in het Rotterdamse Museumpark: de Stichting Kunstzinnige Vorming (SKVR) geeft demonstraties van de theater- en dansschool, er komt een Sprookjestheater voor kleuters en een bewegingstheater voor de iets oudere kinderen. Bij de stand van Scrap wordt gebouwd met afvalmateriaal en bij de kraam van de bibliotheek kunnen kinderen op de foto met hun favoriete stripfiguur.

Alle Rotterdamse instellingen die in het komende culturele seizoen iets voor kinderen organiseren zijn op zondag 27 augustus op de KinderUitmarkt aanwezig. Ook de vaste bewoners van het Museumpark, zoals de Kunsthal, het Natuurhistorisch Museum en het Museum Boymans Van Beuningen en het Architectuur Instituut (NAI) doen aan de KinderUitmarkt mee. In de Kunsthal kunnen kinderen zelf maskers maken waarmee ze door het museum kunnen lopen. Bij het NAI worden eigen bouwsels in elkaar gezet en Boymans laat kinderen tekenen in het museum en geeft speciale rondleidingen. Het Maritiem Museum laat kinderen trossen werpen vanaf een bewegend dek.

Wat aandacht betreft moeten de serieuze musea wel concurreren met de aaibare konijnen in de konijnenwei, de clowns en acrobaten van circus Rotjeknor, de spelers van kindertheater Grrr en hun collega's van het RO-theater. Er wordt gedanst en er wordt muziek gemaakt. Als schaakstukken verklede scholieren dagen het publiek uit een zet te doen. De musea die zich op deze dag inspannen de drempel tot hun collectie te verlagen, moeten tevens wedijveren met stichting Snotnose, die een skateparcours op het plein uitzet. Want skaten is populair in Rotterdam.

De kindercameraploeg van Sophia Kinder-tv, de zender van het Sophia Dijkzigt Kinderziekenhuis, maakt tijdens het evenement reportages die later in het ziekenhuis worden uitgezonden.

Het lekkerste idee op de KinderUitmarkt is bedacht door Edward Boele, projectleider van clubhuis De Gaffel. Alle jonge bezoekers kunnen op de markt leren koken in het Kinderwereldkookcafé. Dit initiatief van Boele heeft al drie jaar lang succes in de volkswijk het Oude Westen. Elke laatste zondag van de maand koken kinderen tussen de acht en twaalf jaar een diner voor dertig tot veertig gasten uit de buurt. Geen pannenkoeken of wegwerpbordjes, maar een driegangenmenu dat de kinderen onder leiding van professionele koks maken en aan gedekte tafels serveren. Na afloop presenteren ze de rekening (ƒ7,50 voor het diner, de fooien gaan in de pot). Met lichte tegenzin wassen ze ook nog de borden en het bestek. Tijdens de Uitmarkt vragen ze kinderen om mee te koken. Normaal koken de jonge koks op inductieplaten in het clubhuis en worden de groentes gehakt op een speciaal verlaagd werkblad, maar op de KinderUitmarkt wordt een beetje geïmproviseerd.

Het kookfestijn sluit aan bij de gedachte van Carin van Krimpen dat kinderen zelf kunnen uitmaken of ze iets wel of niet leuk vinden. Ze worden volgens haar in musea vaak betutteld en niet altijd serieus genomen. Mocht blijken dat de kinderen toch niet geinteresseerd zijn in cultuur, dan zal de skatebaan zondag veel goed maken.

KinderUitmarkt Rotterdam, zo 27 aug van 13-17u in het Museumpark.

    • Piethein Burmanje