Van Marwijk ziet pluspunten bij Feyenoord

Een vreemdelingenlegioen uit Oostenrijk heeft het Nederlandse clubvoetbal beroofd van een derde deelnemer aan de Champions League. In de voorronde van het toernooi werd Feyenoord gisteravond uitgeschakeld door Sturm Graz. Na de 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd volgde een 1-1 gelijkspel in Rotterdam. Als troost mag Feyenoord nu deelnemen aan het UEFA-Cuptoernooi.

Onder toeziend oog van de verkochte Argentijn Cruz, voor wie geen enkel spandoek was opgehangen, toonde Feyenoord weer een chronisch gebrek aan schotvaardigheid. De duurbetaalde spits kreeg veel kritiek van zijn medespelers, maar tegen Europese topclubs was hij soms van grote waarde. Zijn vervanger Kornejev, een aanvallende middenvelder, kreeg geen poot aan de grond tegen de mannetjesputters van Sturm Graz. ,,We misten lengte en power'', zei trainer Van Marwijk.

Feyenoord speelde met twee vleugelspitsen maar zonder midvoor, waardoor het spel over de flanken gedoemd was te mislukken. De Braziliaanse linksbuiten Leonardo was soms gevaarlijk met behendige dribbels. De 17-jarige publiekslieveling kon alleen ten koste van drie gele kaarten in bedwang worden gehouden.

De kwalificatie van Sturm Graz kwam pas in de laatste vijf minuten in gevaar. Na de gelijkmaker van invaller Jochemsen barstte de kolkende Kuip bijna uit zijn voegen. Voor die tijd gaven de spelers van Feyenoord geen gehoor aan de smeekbedes van de aanhang. Ze speelden timide. Volgens Van Marwijk waren ze uit balans door de twaalfde man. ,,Het is een fantastisch publiek, maar de spelers worden te veel opgezweept.''

Het gebrek aan stootkracht werd ruimschoots goedgemaakt door de supporters die woedend reageerden op het tijdrekken van Sturm Graz. Ze gooiden aanstekers, sinaasappelen en zelfs een mobiele telefoon op het veld. Feyenoord wacht een hoge boete van de UEFA. Voorzitter Van den Herik wilde weinig kwijt over het wangedrag. ,,Ik geneer me altijd als supporters zich misdragen.''

Van den Herik had weinig reden tot vrolijkheid. De twintig miljoen gulden die Feyenoord verdient aan de transfer van Cruz, verlicht de financiële zorgen. Geld voor een vervanger is niet voorhanden. Door het ontbreken in de Champions League, waar vorig seizoen tien miljoen gulden werd verdiend, mist Feyenoord een startpremie van zes miljoen gulden. De club is nog in afwachting van een miljoenenclaim van de FIOD wegens vermeende belastingfraude.

,,Het verschil tussen zekerheid en onzekerheid'', verwoordde Van den Herik de tegenvaller. Hij had de spelersgroep een premie van circa twee miljoen gulden in het vooruitzicht gesteld. Dat geld kan de zakenman in zijn zak houden. ,,Maar ik had dat bedrag graag op tafel gelegd'', sprak Van den Herik met een cynische ondertoon.

Het armzalige clubvoetbal in Nederland is weer een illusie armer na de uitschakeling van Feyenoord. Oostenrijk is een fletse middenmoter op de internationale velden. Sturm Graz, de huidige nummer drie van de nationale competitie, plaatste zich voor de derde opeenvolgende keer voor de Champions League. Een hoofdrol is niet weggelegd voor de provincieclub.

Feyenoord was vorig seizoen de revelatie op het bal der kampioenen. Het technisch beperkte elftal kon zich even meten met de rijke clubs uit het zuiden van Europa. Onder leiding van trainer Beenhakker stegen de spelers een paar keer boven zichzelf uit. De juist benoemde technisch-directeur van Ajax werd door de meeste Feyenoorders bekritiseerd om zijn matige oefenstof en zijn holle retoriek. Maar het charisma van Beenhakker kwam het elftal in de Champions League goed van pas.

Zijn opvolger Van Marwijk is volgens de spelers een betere trainer, maar is hij ook een betere coach? Of mist hij de bluf die een oefenmeester bij een topclub nodig heeft? Bij Fortuna trok hij de aandacht met een heldere visie en een rechtlijnige aanpak. In Limburg kon hij zich richten op een positie in de middenmoot, in Rotterdam worden prijzen verwacht.

Van Marwijk wenste zich niet te verschuilen achter het gebrek aan wedstrijdritme en de trainingsachterstand van zijn selectie. Door interlandverplichtingen zijn de meeste spelers pas een maand met de bal aan het oefenen. Tegelijkertijd moeten ze van de nieuwe trainer een andere speelwijze aanleren, met meer pressie.

Van Marwijk toont geduld. De domper tegen Sturm Graz past volgen hem in het leerproces. ,,Dit team is heel goed te coachen. Met de discipline is ook niets mis'', luidde zijn nuchtere analyse. Van Marwijk oogde onbewogen na de uitglijder van jewelste. ,,Als ik me door de druk laat leiden, ben ik mezelf niet meer'', sprak hij tijdens het rollen van een shaggie.

De trainer repte over de gemiste kansen in de beginfase. Meer dan een kopbal op de bovenkant van de lat van Kalou leverde het offensiefje niet op. Aan de andere kant schoot Kocijan de bal uit een vrije trap tegen de binnenkant van de paal. In het begin van de tweede helft zorgde Reinmayr voor de Vorentscheiding. Sturm Graz miste nog een paar kansen op de genadeklap, voordat Jochemsen de spanning even deed terugkeren.

    • Jaap Bloembergen