Van Gaal kiest voor nieuwelingen

Zonder het geblesseerde trio Bogarde, Numan en Davids, maar met Bouma, Van Bommel, Bruggink, Ricksen en Vennegoor of Hesselink begint Oranje dinsdag in Hoenderloo aan de voorbereiding voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland, 2 september in Amsterdam.

Bondscoach Louis van Gaal selecteerde dezelfde spelers als voor de recente driedaagse stage en het oefenduel met AGOVV. Daaraan hield hij een ,,positief gevoel over''. Van de selectie van negentien spelers wijst Van Gaal één afvaller aan.

Davids en Numan zijn nog niet hersteld van hun blessures. Reserve-aanvoerder Davids onderging na het EK een ingreep aan een been, terwijl linksback Numan tijdens dat toernooi een scheur in de peesplaat onder zijn rechtervoet opliep. ,,Het gaat de goede kant op, maar ik wil winnen van Ierland en daarom wil ik alleen honderd procent fitte spelers hebben'', zei Van Gaal gisteren op een persconferentie in Zeist.

Ook Bogarde is aan de beterende hand. De linkerverdediger hervatte maandag de groepstraining bij Barcelona. Van Gaal nam Bogarde vorige week niet mee naar Hoenderloo voor de driedaagse stage, omdat hij ,,in niemandsland'' zou verblijven. Bogarde werkte niettemin `gewoon' in Barcelona en in Amsterdam aan zijn herstel. Van Gaal: ,,Ik heb contact met de clubs van de spelers. In het geval Bogarde hoorde ik van Barcelona dat ze niet wisten waar hij was. Nu vertelden ze mij dat hij maandag de training heeft hervat. Aan die informatie houd ik me vast.''

Links in de defensie heeft Van Gaal dus een probleem. Het lijkt er sterk op dat Van Bronckhorst tegen Ierland de linksback is. Tijdens het EK speelde hij in de poule enkele duels op die plaats. Van Bronckhorst stond tegen AGOVV met Bosvelt centraal op het middenveld. Met Van Bommel na de rust had Oranje meer diepgang in het spel. Van Gaal zei zijn speelwijze nog niet te willen blootgeven.

Van Gaal zal overigens Van Bronckhorst en Konterman komend weekeinde bekijken tijdens Celtic-Glasgow Rangers. Zijn assistent Ruud Krol is in Engeland voor het duel Chelsea-Aston Villa, waar hij de Nederlanders Melchiot, De Goey, Hasselbaink (Chelsea) en zelfs Boateng (Villa) zal bekijken. Dat betekent ook dat deze spelers nog steeds in beeld zijn voor Oranje en bij de selectie kunnen komen, zoals Melchiot en Boateng.

Ook Stam had last van een kwetsuur (achillespees), maar de stopper speelde inmiddels al twee volledige wedstrijden met zijn club Manchester United. ,,Hij is goed hersteld'', zei Van Gaal. Stam zal hard nodig zijn tegen Ierland. Doorgaans boekt Oranje goede resultaten tegen Britse ploegen. Van de zeventien ontmoetingen won Nederland er tien, waarvan de laatste keer dateert van december 1995. Nederland plaatste zich daardoor voor het Europees kampioenschap.