Valsemunter aangehouden

De directeur van drukkerij Grafisch centrum Utrecht in Maarssen, de 29-jarige Ashvin B., is gisteren door de Utrechtse politie gearresteerd op verdenking van de productie van bijna een miljard gulden aan vals geld.

Eerder deze maand onderschepte de politie na een tip van de Belgische politie een geldtransport van valse marken en dollars dat op weg was naar België. Drie mannen werden toen aangehouden. Vorige week werd al een andere werknemer van deze drukkerij opgepakt. Justitie in Utrecht bevestigt dat bij huiszoekingen vorige week bij de drukkerij in Maarssen bewijsmateriaal is gevonden dat wijst op de productie van vals geld. In de stofzuigerbak zaten snippers van valse bankbiljetten. Het bedrijf kwam vorig jaar in het nieuws toen de firma Xerox bekend maakte dat aan het bedrijf in Maarssen de eerste zeer geavanceerde Xerox DocuColor 100 digitale full colour drukpers was geleverd. De advocaat van Ashvin, P. Bovens uit Utrecht, zegt dat zijn cliënt zich beroept op zijn zwijgrecht. In het onderzoek is gebleken dat een speciale beveiligingscode die op een drukpers moet worden aangebracht zodat van elke afdruk de herkomst kan worden vastgesteld, op de in Maarssen gebruikte machine ontbrak. Het is nog niet duidelijk of die beveiligingsvoorziening is verwijderd of dat die nooit is aangebracht. De eerder aangehouden vervoerders van het vals geld hebben tot nu toe nauwelijks opening van zaken gegeven.