Tekort bij schoolfonds 40 miljoen

Het Vervangingsfonds komt dit jaar nog 40 miljoen gulden tekort. Het fonds moet vóór 1 oktober uit de rode cijfers zijn. Gebeurt dit niet, dan kunnen scholen op minder vervangers rekenen en zullen er vaker klassen moeten worden samengevoegd of naar huis gestuurd.

Minister Hermans van Onderwijs lijkt vooralsnog niet van plan om de 40 miljoen uit te keren, maar directeur N. Dekker van het Vervangingsfonds wil het tekort in geen geval op de scholen afwentelen. ,,We zijn van de minister afhankelijk, dus ik hoop dat we het geld toch krijgen.''

Scholen kunnen de kosten voor het vervangen van ziek personeel bij het Vervangingsfonds declareren. Hiervoor dragen de scholen premies af en springt de overheid bij.

Het fonds kampte deze zomer met een tekort van 70 miljoen gulden. Hermans heeft 30 miljoen toegezegd, maar de andere 40 miljoen worden nog steeds geleend bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Op 1 oktober moet deze lening zijn afgelost.

Directeur Dekker benadrukt dat Hermans niet alleen met geld over de brug moet komen, maar een structurele oplossing moet bieden voor de vervanging van zieke leraren. Het kabinet kondigde dit jaar al wel maatregelen aan om het ziekteverzuim over drie jaar met 1 procent terug te brengen, maar dat lost de problemen niet op, zo denkt Dekker.