`Steun van leger nodig bij transport euro's'

Het Duitse leger moet tijdens de invoering van de euro in januari 2002 het transport en de opslag van de nieuwe munten en biljetten gaan bewaken.

Dit zei vice-president Wolfgang Arnold van de federatie van Duitse banken gisteren. Volgens Arnold gaat het om een zaak van nationaal belang en is het dus logisch dat de overheid bijspringt. De omwisselingsperiode is voor criminelen een aantrekkelijke tijd, zo blijkt uit een door Arnold aangehaald rapport.

De kans op overvallen op banken, geldtransporten en personeelsleden is groot, omdat er in totaal 2,6 miljard bankbiljetten en 100.000 ton munten vervangen moeten worden. Duitse commerciële banken verwachten dat zij zes keer meer munten en bankbiljetten in huis hebben dan gebruikelijk. De vraag is of de kluizen die hoeveelheid aankunnen. Is dat niet het geval, dan moet het leger ruimte beschikbaar stellen, vinden de banken.

Het ministerie van Defensie zegt dat het leger in principe de banken te hulp kan schieten. Voor deze service moet wel worden betaald: die valt buiten de normale taken van het leger.