Speculaties over aftreden van Franse minister

De Franse regering komt keert terug van vakantie èn van een paar weken bezinning, maar is niet verlost van de dreigende schaduw waarmee ze op vakantie ging: het mogelijke aftreden van de minister van Binnenlandse Zaken, Jean-Pierre Chevènement.

Eergisteren herhaalde Chevènement tegenover het Franse persbureau AFP zijn weigering dit najaar in het parlement een omstreden wetsvoorstel te verdedigen dat op termijn een beperkte autonomie geeft aan het opstandige eiland Corsica. Impliciet dreigde hij vorige maand al met aftreden door in het dagblad Le Monde te verklaren dat premier Lionel Jospin ,,weet tot waar ik niet kan gaan.'' Jospin, jarenlang goed bevriend met Chevènement, vroeg hem daarop zijn vakantie te gebruiken voor bezinning.

Voor Chevènement is er echter niets veranderd. Hij sluit nu ook uit `het dossier Corsica' over te doen aan een andere minister, waarover hij naar verluidt voor de vakantie met Jospin heeft gesproken. Chevènement zou in dat geval gewoon kunnen aanblijven als minister van Binnenlandse Zaken, zonder zijn verzet tegen Corsicaanse autonomie op te geven.

Jospin en Chevènement komen eind deze week bijeen om verder te praten over een oplossing. Dat Chevènement nu alvast heeft verklaard bij zijn verzet te blijven, was voor de Franse pers gisteren aanleiding op de voorpagina's te speculeren over zijn op handen zijnde vertrek. ,,Chevènement is klaar om te gaan'', kopte bijvoorbeeld Le Monde.

Als Chevènement aftreedt, betekent dat een serieuze verstoring van het evenwicht in de breedlinkse coalitie van Jospin. Hoewel zijn partij Mouvement des Citoyens nauwelijks gewicht heeft in het parlement, vormt Chevènement als antiliberaal en anti-Europeaan een voor Jospin onmisbaar evenwicht tegen andere coalitiepartners, zoals de Groenen. De speculaties over zijn aftreden worden nog bevorderd door zijn reputatie niet aan het pluche te kleven. In het verleden trad hij al twee keer af als minister omdat hij het niet eens was met het regeringsbeleid. In 1991 stapte hij op als minister van Defensie uit protest tegen Franse deelname aan de Golfoorlog.

Met zijn mening over Corsica staat Chevènement dichter bij `republikeinen' van rechts en links (waaronder de meeregerende communistische partij en de rechtse RPR van president Jacques Chirac) dan bij de socialistische partij van Jospin. Hij ziet het akkoord als een onacceptabele concessie aan Corsicaanse nationalisten die het gewapende verzet steunen.

Na maanden van rust leefde het geweld op Corsica deze maand weer op. De voormalige nationalistische leider Jean-Michel Rossi werd in de Corsicaanse badplaats l'Ile Rousse doodgeschoten voor het oog van strandgaande toeristen. Hoewel de Corsicaanse nationalisten de aanslag veroordeelden, ziet Chèvenement bevestigd dat zij niet te vertrouwen zijn. Hij spreekt van ,,chantage'' van de Franse regering door de nationalisten.