Smit bergt mogelijk Koersk

Het Rotterdamse bedrijf Smit Internationale is in gesprek over de berging van de Russische kernonderzeeër Koersk. Volgens woordvoerder G. Langelaar voert het bedrijf ,,verkennende besprekingen met alle relevante partijen over de berging van de onderzeeër''. Langelaar wil niet zeggen welke partijen dat zijn.

Eerst dienen de lijken van de 118 bemanningsleden uit het wrak te worden gehaald, maar daarbij zal het Nederlandse bedrijf geen rol spelen. Smit zal hulp bieden bij de berging van de onderzeeër. Voordat met de berging kan worden begonnen is een grondige studie nodig naar de precieze ligging en naar de risico's die worden veroorzaakt door nucleair of explosief materiaal aan boord. Het zal volgens Smit ,,minimaal enkele weken'' duren voordat er een bergingsplan is.

De bergingsopdracht wordt door zowel Smit Internationale als bergingsbedrijf Wijsmuller uit IJmuiden ,,zeer ingewikkeld'' genoemd. De berging van de onderzeeër is dit jaar niet meer mogelijk doordat de voorbereidingen teveel tijd in beslag nemen. Ook de lichamen moeten binnen twee maanden boven water worden gehaald omdat daarna het oprukkend ijs verdere werkzaamheden bemoeilijkt. Ook Wijsmuller wil een bijdrage leveren aan de bergingsoperatie. Via zijn ,,Russische kanalen'' probeert het bedrijf daarover in gesprek te komen met de Russische overheid. Vanwege de omvang van de operatie is volgens Wijsmuller wel samenwerking tussen bedrijven nodig. Om de berging te vereenvoudigen wordt de Koersk mogelijk eerst naar ondiepere delen versleept.

Gisteren maakte de Noorse onderneming Stolt Offshore bekend dat Nederland mogelijk zal worden ingeschakeld bij de berging. De Koersk verging zaterdag 12 augustus in de Barentsz-zee met 118 opvarenden.