Sluiting dreigt voor badhuis

Sluiting dreigt voor het Oosterse badhuis voor vrouwen in Utrecht. De hamam verkeert in grote financiële problemen.

Sinds de opening, zes jaar geleden, ontving het badhuis jaarlijks anderhalve ton subsidie van de gemeente. Daarmee lukte het de eindjes aan elkaar te knopen. Maar vanaf 1 januari van dit jaar is de subsidie stopgezet, zoals eerder was afgesproken.

Sindsdien stapelen de problemen zich op. Salarissen van personeel worden niet meer betaald en de gemeente Utrecht heeft als eigenaar van het gebouw al ruim een half jaar geen huur ontvangen. Bovendien moeten bestuursleden achter de kassa staan omdat er geen bedrijfsleider is. Volgens bestuurslid Naïma Tadlaoui heeft het vorige bestuur onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de subsidie zou verdwijnen.

Het nieuwe bestuur heeft de gemeente een overbruggingskrediet van 115.000 gulden gevraagd. Tadlaoui noemde de sluiting van de hamam in het Utrechts Nieuwsblad ,,pure kapitaalvernietiging''. Volgens haar heeft het Oosterse badhuis een belangrijke maatschappelijke functie. ,,Het is een ontmoetingsplek voor allochtone vrouwen en voor die groep zijn er weinig plekken.'' Het college van B. en W. neemt in de komende weken een beslissing over het overbruggingskrediet.

Jaarlijks komen ongeveer 16.000 bezoekers naar de hamam. Sinds kort is het badhuis op maandag ook toegankelijk voor mannen. In de hamam is een Turks stoombad, er zijn masseuses en schoonheidsspecialistes. De keuken wordt geprivatiseerd, in de hoop meer geld binnen te halen.