`Slechte controle banden Firestone'

Advocaten van klagers tegen bandenmaker Firestone hebben gisteren vier ex-werknemers van het bedrijf gehoord die bij de rechtbank verklaringen onder ede aflegden over de productie en de kwaliteitscontrole op de autobanden.

Volgens de getuigen zou Firestone kwantiteit boven kwaliteit hebben gesteld. De getuigenverklaringen vergroten de druk op Firestone, dat zich genoodzaakt heeft gezien een luchtbrug voor import van autobanden uit Japan te openen. Zolang de vervanging van 6,5 miljoen autobanden niet is voltooid, zal Bridgestone/Firestone, een Japans bedrijf, honderd banden overvliegen met elk vliegtuig dat ze kan meenemen. Tot nu toe zijn ongeveer 600.000 banden vervangen.

De topman van het bedrijf, Masatoshi Ono, legde gisteren in een paginagrote advertentie in de grote Amerikaanse kranten uit dat Firestone er alles aan doet om deze zaak op te lossen. Het bedrijf zoekt naar de oorzaak van de gebreken in de banden en heeft concurrenten ingeschakeld om te helpen vervangende banden te leveren.

Volgens de New York Times zou de Ford Explorer, de auto die in combinatie met de Firestone-banden de meeste problemen heeft, te zwaar zijn voor de aanbevolen banden. Ook zou Ford adviseren ze te zacht op te pompen.

Het terugroepen van de banden begon twee weken geleden. Firestone wordt verweten dat het te weinig bandentypes terugroept, daarnaast zou het te laks zijn bij het vervangen van de banden. Ford en Firestone zaten eerst op één lijn maar de autoproducent wil laten zien alles op alles te zetten om zijn klanten te helpen. Ford heeft drie fabrieken gesloten om productievoorraden vrij te maken en zet vervangende banden van onder meer Goodyear in via zijn dealers.

Volgens Firestone zijn de getuigen die gisteren werden gehoord ,,ontevreden werknemers'' die vertrokken zijn toen Firestone met een grote staking te maken had en vervangende werknemers heeft aangenomen. Het bedrijf bestrijdt de aantijgingen van de ex-werknemers. Eén getuige noemde gisteren de staking van 1994-1996 en zei: ,,Als je 1.400 ervaren werknemers vervangt door buitenstaanders kun je niet verwachten dat die dezelfde kwaliteit leveren.'' Firestone zou de kwaliteit van banden in de waagschaal hebben gesteld door de snelheid van de controles op te voeren, bonussen te geven voor meer geproduceerde banden en werkdagen van 12 uur.

    • Lucas Ligtenberg