Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over gevolgen van de waardestijgingen van koophuizen, huurwoningen en bedrijfspanden voor de onroerende zaakbelastingen. De Vereniging Eigen Huis voorziet in Amsterdam een stijging van meer dan 100 procent. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Reportages over de zorgen bij de gemeente Enschede over de financiële afwikkeling van de gevolgen van de vuurwerkramp en over de kokkelvissers die tegen de wens van de milieuorganisaties weer op het Wad willen gaan vissen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories. De basiliek van Koekelberg is nogal omstreden. Sommigen vinden het een monsterlijk gevaarte en anderen staan vol bewondering naar de kleuren en de vormgeving van de door Albert van Huffel ontworpen kerk te kijken. Het is de vraag of de Brusselse basiliek ooit rust krijgt. Canvas, 21.20-22.10u.

Jeremy Clarkson's extreme machines. In deze aflevering het meest succesvolle gevechtsvliegtuig, de Amerikaanse F-15; dragraces voor sneeuwmobielen in Lapland en een race voor aftandse combines in Canada. BBC2, 21.30-22.00u.

Hitlers Krieg im Osten. Derde aflevering van een serie over de Duitse inval in het Oosten. Nog in het voorjaar van 1942 zag het er naar uit dat het Rode Leger geen enkele kans maakte ooit terug te slaan. Maar al in de daarop volgende herfst leden de Duitsers in Stalingrad een van de zwaarste nederlagen in de geschiedenis. ARD, 21.45-22.30u.

Wenn die Natur zuschlägt. Wereldwijd wonen ongeveer 500 miljoen mensen in de nabijheid van een vulkaan die mogelijk actief kan worden. Er bestaat nogal wat verschil in de mate waarin rampenplannen zijn uitgewerkt. ZDF, 22.15-23.00u.

Jackpot. Serie over de wereld van het kansspel met vanavond Terry Ramsden die in de jaren '80 binnenliep en het geld gebruikte om op renbanen in het hele land te gokken. BBC2, 0.20-0.50u.

PRAATPROGRAMMA

Op weg naar Sydney. Dialoog tussen kogelstootster Lieja Koeman en oud-discuswerpster Ria Stalman. In Sydney wil Koeman voor de finale gaan. Stalman werkt op dit moment als commentator bij Eurosport. RTL5, 22.45-23.15u.

De kern van de zaak. Discussie over de vraag of politie en justitie niet anders moeten gaan optreden tegen criminele Marokkaanse en Antilliaanse jongeren. Ned.1, 22.53-23.38u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Passaat: Ensemble Tirana. In deze herhaling over wereldmuziek aandacht voor oude muzikale tradities in Albanië die eeuwenlang bewaard zijn gebleven. Eén daarvan is de polyfone samenzang uit Zuid-Albanië. In verschillende melodische lijnen wordt over het (soms harde) leven van alledag gezongen. Ned.3, 19.37-20.15u.

Sail 2000: Opening. Rechtstreeks verslag van de officiële opening van Sail 2000 en een samenvatting van de `Parade of Sail', een van de hoogtepunten, waarbij de deelnemende schepen uit binnen- en buitenland in konvooi van IJmuiden naar Amsterdan varen. Ned.2, 20.00-21.02u.

Sail 2000: Het openingsconcert. Het Concertgebouw Orkest onder leiding van Ricardo Chailly speelt de vijfde symphonie van Tsjaikovski. Live tegen het decor van zeilschepen die Amsterdam aandoen. Ned.1, 21.01-22.18u.

Stop de tijd. Kennisquiz met vanavond aandacht voor het jaar van de ontploffing in de kerncentrale in Tsjernobyl en Willem-Alexander die de Elfstedentocht uitreed. Ned.1, 22.18-22.53u.

FILM

. Addams Family Values (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Een van de weinige filmverhalen waarvan het vervolg (nog) leuker is dan het origineel. De bizarre cast die gestalte moest geven aan de bizarre (en morbide) familie uit de tv-serie uit de jaren zestig en de strip van Charles Addams, bestaande uit onder meer Angelica Huston, Raul Julia en Christina Ricci, raakte pas echt op dreef toen de Amerikaanse `familiewaarden' op de hak moesten worden genomen. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Rollercoaster (James Goldstone, 1977, VS). Mindere rampenfilm is zeker niet geschikt voor wie toch al niet in de achtbaan durfde. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

Error in Judgement (Scott P. Levy, 1998, VS). Moord en overspel in de kunstwereld. De vraag wie wat met wie doet op seksueel en misdadig gebied zorgt enige tijd voor verwarring. Fox, 21.00-23.00u., met reclame.

The Principal (Christopher Cain, 1987, VS). Zwarte misdaadfilm over een school in een Amerikaanse achterbuurt, waar directeur James Belushi zijn leerlingen op het rechte pad wil houden. Net5, 22.10-0.05u., met reclame.

. Tirez sur le pianiste (François Truffaut, 1960, Frankrijk). Persoonlijke en met duidelijke liefde voor de Amerikaanse voorbeelden gemaakte film noir van nouvelle vague-regisseur, met Charles Aznavour als aan lager wal geraakte barpianist die met de onderwereld in aanraking komt. ZDF, 0.15-1.35u., zwart-wit, nagesynchr.

. Burnt by the Sun (Nikita Mikhalkov, 1994, Rusland/Frankrijk). Oscarwinnende (voor beste buitenlandse film) epos van de regisseur van Oblomov over de invloed van het Stalinisme op het gezin van een voormalige revolutionair. ARD, 0.50-2.55u, nagesynchr.

In Old California (William McGanni, 1942, VS). Western met John Wayne als apotheker die zich tijdens de gold rush in Californië vestigt. Morgen, BBC 2, 12.00-13.35u., zwart-wit.

I Dream Too Much (John Cromwell, 1935, VS). Musical bezingt het falende huwelijk tussen mislukte componist Henry Fonda en zangeresje Lily Pons, die meer succes in haar vak heeft. Morgen, BBC 2, 14.45-16.20u.

Alien From L.A. (Albert Puyn, 1987, VS). Kindersciencefiction over meisje dat in een gat in de grond valt en in een ondergrondse stad terechtkomt. Morgen, SBS 6, 15.05-16.30u., met reclame.