Selectie Muziek

Oude Muziek

De klokken van twaalf Utrechtse kerken luiden 25 aug vanaf 18u30 het negentiende Festival Oude Muziek in, om 20u in Muziekcentrum Vredenburg gevolgd door `Licht op Bach'. Naast Bach en voorlopers, navolgers en bewerkers Bach wordt t/m 3 september in de tientallen concerten op 29 locaties aandacht besteed aan muziek aan het hof van Karel V, aan Händels Messiah, door Eric Fraad geënsceneerd in een krankzinnigengesticht en een Amerikaanse disco, de 52 pianosonates van Haydn en het thema `Kruispunt Gibraltar', een verbinding van joodse, christelijke en islamitische cultuur. Verder in het zich vernieuwende festival ook 19de eeuwse muziek van Tsjaikovski en 20ste eeuwse muziek van John Cage. Inl en res 030-2362237

Zomerconcerten

In het Amsterdamse Concertgebouw vinden de laatste zomerconcerten concerten plaats. Elisabetta Scano (sopraan) en Reinild Mees (piano) geven 25 aug 20u15 een recital met liederen van oa Puccini en Respighi. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt 25 aug 20u15 olv Jean Fournet de Rhapsodie espagnol van Ravel, La mer van Debussy en de Symfonie in d van Franck. De luitist Hopkinson Smith geeft 27 aug in de Kleine Zaal een concert met muziek van Weiss, Bach en Gaultier. Het Radio Symfonie Orkest speelt olv Jean-Claude Casadesus 29 aug 20u15 de Prélude à l'après-midi d'un faune van Debussy, Les nuits d'été van Berlioz (soliste: sopraan Miranda van Kralingen) en de Symfonie in C van Bizet. Het Brabants Orkest speelt 29 aug 20u165 olv Janos Fürst Liederen en dansen van de dood van Moesorgski (solist: Michael George, bas) en de Zevende symfonie van Bruckner. Het Beaux Arts Trio speelt 29 aug 20u15 in de Kleine Zaal muziek van Beethoven en Dvorák. I Fiamminghi spelen 30 AUG 20U15 olv Rudolf Werthen van Haydn de symfonie nr 49 en het Celloconcert in D (solist: Anner Bijlsma) en Souvenir de Florence van Tsjaikovski. Het Residentie Orkest en het Beaux Arts Trio geven 31 AUG 20U15 olv Jaap van Zweden aug 20u15 een Galaconcert tgv het 500ste Robeco-Zomerconcert met het Tripelconcert van Beethoven en de Vijfde symfonie van Prokofjev.

Gaudeamus

De Internationale Gaudeamus Muziekweek met 25 werken van jonge componisten vindt van 31 aug t/m 10 sept plaats in De Beurs van Berlage, Felix Meritis, De IJsbreker, Paradiso, de Posthoornkerk, het Bimhuis en De Melkweg. Inl 020-6947349 en www.gaudeamus.nl

Jazz in Lighttown

Dit festival mikt op 'jazz voor iedereen' en dat betekent vooral oud en vertrouwd. Op zo'n twintig podia verspreid door de hele binnenstad zijn o.a. te horen: Pia Beck en Rita Reys, Hans Dulfer & Band, de Beets Brothers, de Cu-Bop City Big Band en niet te vergeten de Toetsie Foetsie Jazzband uit Niksieland. De grootste attractie is echter José Feliciano, inmiddels 55, die wellicht bekeerd is tot de blues. 25 t/m 27 aug Eindhoven. Website: www.jazz.jazz-in-lighttown.nl