Roem door zwijgen

Internet is een uitermate geschikt medium voor mensen met een groot ego. Je kunt jezelf op allerlei manieren aan de wereld presenteren en met veel mensen in contact komen. En je hoeft daarvoor niet eens je huis te verlaten. Een mooie homepage of een bijzonder initiatief trekt al snel duizenden belangstellenden, die op hun beurt ook al niet van hun stoel hoeven op te staan om iets bijzonders te beleven.

De belangstelling voor Brett Banfe uit New Jersey is bijzonder groot. De 18-jarige student heeft aangekondigd een jaar lang te zwijgen en over dat voornemen een website geopend. Met zwijgen bedoelt Brett dat hij niet zal spreken. Mailen en chatten doet hij wel.

Gesponsord door het internetbedrijf Dare for Dollars stopt Brett op 31 augustus met spreken. Hij krijgt 20 dollar per dag en 5000 dollar van het bedrijf als hij inderdaad een jaar lang niets zegt.

Behalve een sponsor heeft Brett ook een fanclub. Een meisje dat Brett op de radio hoorde, heeft een site voor hem opgericht met uitleg over Bretts plannen en een kleine opiniepeiling. Van de bezoekers van de fansite denkt 65 procent dat Brett het zwijgen niet volhoudt.

Brett wil stoppen met praten omdat hij het prettig vindt om een doel te hebben waarvoor hij zich helemaal kan inzetten, schrijft hij op zijn website. Pas dan bereik je iets in het leven, meent de student. Hij wil een voorbeeld zijn voor alle Amerikaanse tieners. ,,I want to inspire them to take that same gritty no-nonsense attitude toward their goals.''

Om andere teenagers ook een doel te geven (`to me this whole thing will be one gigantic forum to inspire people!'), deelt Brett gratis e-mailadressen uit. Iedereen die zich bij zijn initiatief aansluit en meezwijgt krijgt een gratis homepage en een e-mailadres dat eindigt op notspeaking.com.

Ondertussen geniet Brett van alle aandacht. Hij moet nog 500 e-mails beantwoorden en staat 6 à 7 radioprogramma's per dag te woord. Maar dat zal hem er niet van weerhouden zijn homepage te updaten, verzekert hij.

Uit alles blijkt dat Brett nu al het gevoel heeft dat zijn onderneming heel heroïsch is. In een interview met de Philadelphia Inquirer zegt hij: ,,Ik kan straks terugkijken op mijn tienerjaren en zeggen, `Ik heb een heel jaar niet gesproken. Vrees mij.'''

www.notspeaking.com

brettfansite.tripod.com

    • Marie-José Klaver