RESPECT EN BEGRIP

Wubbo de Boer (36)

Functie: speler (open team)

Beste prestatie:

wereldkampioen in 1993

,,Ik ben een puur intuïtieve bridger. Ik observeer mijn tegenstanders nauwgezet: hoe ze erbij zitten, hun gelaatsuitdrukkingen, de wijze waarop ze hun kaarten vasthouden. Ik voel voor wat voor problemen ze staan; op basis daarvan trek ik mijn conclusies.

,,Mijn sterkste kwaliteit? Teamgeest. Ik laat mijn bridgepartner niet snel vallen; ben loyaal tot het bittere eind. In de vijftien jaar dat ik speel, heb ik slechts één partner versleten. Aan de jaarlijkse carrousel van spelerswisselingen heb ik een broertje dood. Dat betekent overigens niet dat ik niet kieskeurig ben, want een partnership is in vele opzichten als een huwelijk: als je dag in dag uit met elkaar optrekt, moet je elkaar wel kunnen velen. Of beter: respecteren en begrijpen.

,,Mijn bridgepartner en ik geloven in elkaar – ook al zitten we niet altijd op één lijn. Natuurlijk stoort de een zich wel eens aan de ander. Maar de ervaring leert dat de vlam al snel in de pan slaat als je er ongevraagd iets uitflapt. Emoties probeer ik tijdens grote bridgetoernooien te allen tijde te vermijden; ze doen meer kwaad dan goed.

,,Bridgen op topniveau gaat vaak ten koste van je privé-leven; alleen al aan toernooien en oefentripjes ben ik jaarlijks 25 vakantiedagen kwijt. Tel daar de vele oefensessies en invitaties bij op en al mijn weekeinden zijn voor een heel jaar volgeboekt. Ik zeg wel eens: ik doe van alles een beetje, maar niets 100 procent. Mensen vergeten vaak dat topbridgers er meestal een fulltime baan op nahouden – in mijn geval database administrator. Er zijn momenten dat ik denk: ik gooi het bijltje erbij neer. Maar gelukkig ben ik getrouwd met een andere topbridger, die mijn zielenroerselen goed begrijpt.

,,Voor de Olympiade in Maastricht gaan mijn bridgepartner en ik er vol tegenaan. We spelen ten minste één keer in de week en komen even zo vaak bij elkaar om het systeemboek – een honderdtal pagina's met afspraken – door te nemen. Daarnaast bieden wij dagelijks per e-mail: ik doe een bod, hij mailt zijn bod terug, enzovoort. Iedere lunchpauze, vaste prik.'

    • Danielle Pinedo