Na kindermoorden publiceert krant Italië namen pedofielen

Na twee kindermoorden is een rechtse krant in Italië begonnen met het publiceren van namen van veroordeelde pedofielen. Van veel kanten is kritiek gekomen, maar in discussies op internet zijn de Italianen verdeeld.

,,Ik ben van niets zeker behalve van één ding: inert blijven ten opzicht van kinderen die worden blootgesteld aan lusthandelingen van volwassenen, die worden misbruikt en zelfs vermoord, met messen gestoken en in brand gestoken, dat is erger.'' Vittorio Feltri, hoofdredacteur van de kleine krant Libero, gebruikte in een hoofdartikel gisteren al zijn demagogische gaven om zijn keuze te rechtvaardigen. Zijn dagblad heeft een taboe doorbroken door de namen te publiceren van zestien mensen die zijn veroordeeld wegens seksuele handelingen met minderjarigen, zestien jaar of jonger.

Vanmorgen ging hij door. Twintig nieuwe veroordeelden, over twee pagina's in de krant gezet met voor- en achternaam en een korte beschrijving van waarvoor ze zijn veroordeeld. Geen foto, geen adres, al staan in de toelichting soms gegevens die het mogelijk zouden moeten maken de betrokkene op te sporen.

Met de publicatie van deze lijst speelt de krant, die net een paar maanden bestaat en het voornamelijk moet hebben van Feltri's faam als dwarsligger en provocateur, in op de gegroeide onrust over pedofilie. Die is afgelopen weekeinde aangewakkerd door twee brute moorden op verschillende plaatsen in Italië, op een meisje van vier jaar en een van acht jaar. In beide gevallen waren de slachtoffers misbruikt.

Feltri probeerde zich in te dekken door te zeggen dat hij alleen namen publiceert van mensen die zijn veroordeeld en zijn uitgeprocedeerd – sommigen van hen zitten nog gevangen. Maar hij heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen. Minister van Sociale Zaken Livia Turco sprak van ,,een buitengewoon ernstig en helemaal verkeerd initiatief'' dat volgens haar eigenrichting in de hand werkt. De staatssecretaris voor Communicatie, Vincenzo Vita, waarschuwde voor ,,een heksenjacht''.

De voorzitter van Telefono Azzurro, de belangrijkste kinderhulplijn, zei dat publicatie van de namen van pedofielen een te emotionele en daarmee verkeerde reactie losmaakt. Preventie en interventie kunnen beter worden overgelaten aan de overheid, zei voorzitter Ernesto Caffo. De felste aanval op Feltri kwam van collega Gad Lerner, hoofdredacteur van het Rai Uno journaal. Die las in zijn programma een commentaar voor waarin hij Feltri verweet op de golven van de woede over de twee recente moorden meer exemplaren van zijn krant te verkopen. Publicatie van deze namen helpt de politie niet, de justitie niet en de slachtoffers niet, zei hij. Justitie heeft nog geen actie ondernomen tegen de krant, al maakte het bureau dat toezicht moet houden op de privacy bekend te zijn begonnen met een onderzoek. Een paar mensen zijn al in de problemen gekomen omdat zij dezelfde namen dragen als de veroordeelde pedofielen, maar niets ermee te maken hebben. Een ondernemer uit Rome met een dochter van drie zei vertwijfeld dat ze wat hem betreft beter de namen met foto en adres hadden kunnen publiceren, dan was er minder verwarring geweest. In discussiegroepen op internet krijgt Feltri iets meer steun. In forums op de websites van de krant La Repubblica en van CNN Italië sprak ook een aantal mensen zich vóór publicatie uit, al blijft een lichte meerderheid tegen. Bij een instant-poll op websites van CNN Italia en Caltanet hielden voor- en tegenstanders elkaar vrijwel in evenwicht.

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken is gisteren spoedoverleg gehouden over mogelijke maatregelen tegen pedofilie. Dat leidde tot oproepen aan het publiek om verdenkingen over pedofilie te signaleren op websites van politie en carabinieri, en tot het plan om, als de scholen weer opengaan in september, politieagenten lessen te laten geven om jongeren duidelijk te maken welke gevaren hen bedreigen en wat ze beter wel en niet kunnen doen.

In een fel hoofdartikel vanmorgen schrijft Feltri dat hij niet van plan is te stoppen. Hij wijst erop dat de vonnissen openbaar zijn en dat zijn krant alleen maar namen heeft genoemd van mensen die zijn veroordeeld en uitgeprocedeerd. Een Britse krant heeft eerder lijsten gepubliceerd waarop ook namen stonden van mensen die alleen maar werden verdacht van pedofilie.

Feltri is niet de enige die openbaarheid wil. Het rechtse Kamerlid Maurizio Gasparri, lid van de Nationale Alliantie, erfgenaam van de neofascistische partij, heeft gezegd dat hij van plan is in september op zijn internetsite een lijst met namen van pedofielen te publiceren. Hij heeft daar geen nadere details over gegeven. De associatie Gesù Bambino uit Gubbio, in de regio Umbrië, heeft gezegd een lijst te hebben opgesteld met de namen van 140 pedofielen. De associatie is van plan die op korte termijn openbaar te maken.

    • Marc Leijendekker