Kosovaren: eind aan geweld

In Kosovo hebben gematigde Albanese en Servische leiders gisteren afgesproken samen te werken bij de bestrijding van het etnisch geweld. Ze hebben alvast 9 september uitgeroepen tot `Dag tegen Geweld'.

De 22 Kosovo-Albanese en de dertien Kosovo-Servische leiders maakten hun afspraak op een conferentie in Priština die was belegd door een Amerikaanse denktank.

De leiders spraken af samen te werken om etnische tolerantie meer kans te geven, geweld gezamenlijk te veroordelen, de ,,negatieve uitbuiting van etnische kwesties'' tegen te gaan en ,,de fysieke integratie en de politieke participatie'' van iedereen in Kosovo te bevorderen. ,,We verklaren dat de campagne tegen geweld vandaag begint'', aldus een slotverklaring.

Er komt een gezamenlijke mediacampagne tegen geweld, met bijeenkomsten waarop het woord zal worden gevoerd door de leiders van de twee gemeenschappen. Dat is in het Kosovo van na de luchtoorlog van vorig jaar nog niet eerder gebeurd. Volgens Vader Sava, een van de leiders van de gematigde Serviërs in Kosovo, zal men ook proberen de wederzijdse communicatie te verbeteren, om vertrouwen op te bouwen.

Een van de Kosovo-Albanezen op de conferentie zei dat ook het geweld tussen de Albanezen onderling op de agenda heeft gestaan. De afgelopen weken is een golf van politiek geweld ontketend tegen leiders van de LDK, de politieke partij van de gematigde Ibrahim Rugova. Rugova was een van de deelnemers aan de conferentie. Het geweld wordt in verband gebracht met de gemeenteraadsverkiezingen van 28 oktober en met een machtsstrijd tussen de LDK en de meer radicale politieke partijen die zijn voortgekomen uit het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK.

Zowel Kosovo-Albanezen als Kosovo-Serviërs lieten gisteren weten niets te voelen voor een aanbod van de kroonprins van Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) om in Kosovo de bouw van vijftig moskeeën te financieren. Een van de politieke partijen van de Albanezen stelde dat Kosovo scholen en ziekenhuizen nodig heeft en dat ,,de bouw van moskeeën niet zal bijdragen aan een verbetering van de infrastructuur van Kosovo of het welzijn van zijn burgers''. In Kosovo wordt gewerkt om de vele scholen die vorig jaar tijdens de oorlog om Kosovo zijn vernield of beschadigd – 800 van de 1200 in de regio – nog voor het begin van het nieuwe schooljaar in september te repareren.