Kinderagenda

Ridders

Altijd al willen weten hoe het is om ridder te zijn? In het Delftse Legermuseum nemen vanaf 25 augustus ridder Roderik en jonkvrouwe Mathilde kinderen van 7 tot 12 jaar mee terug in de tijd van ridders, kastelen en toernooien. Op de expositie Ridder Roderik, een Middeleeuws avontuur gaan kinderen mee op de zwijnenjacht, waarbij schildknaap Roderik zijn moed toont. Hij bewijst dat hij dapper genoeg is om tot ridder te worden geslagen. Hij krijgt zijn wapenuitrusting aangemeten door de smid, hij moet zijn kasteel, dat belegerd wordt, verdedigen en uiteraard doet hij mee aan een toernooi. In het museum is een deel van een kasteel nagebouwd met een uitkijktoren, smidse en een ridderzaal. Mathilde laat zien hoe jonkvrouwen in die tijd leefden. Er zijn interactieve computerspelen, filmbeelden van ridders, op de weergang mogen ridders in spé zelf een kruisboog spannen en harnasonderdelen passen. Ook heeft het museum een educatief programma voor basisschoolleerlingen vanaf groep 5 gemaakt, in de vakanties worden workshops georganiseerd en vanaf de herfst kunnen kinderen ook hun verjaardag in riddersferen in het museum vieren.

Zaterdag 26 augustus is op de Delftdag om 12u, 14u en 16u een spannend ridderspectakel, met ridder Roderik, jonkvrouwe Mathilde en een hofnar. Er worden demonstraties zwaardvechten gegeven en kinderen mogen een helm opzetten en een zwaard vasthouden. Voor ƒ2,50 kan je ook als Roderik of Mathilde op de foto.

*Ridder Roderik, een middeleeuws avontuur voor kinderen van 7 tot 12 jaar vanaf 25 augustus in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Open ma t/m vr 10-17, za en zo 12-17u. Ridderspektakel op de Delftdag op za 26 aug om 12u, 14u en 16u. De toegang tot het museum is op de Delftdag gratis, andere dagen: voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en 65+ ƒ3, daarboven ƒ6. Inl 015-2150570.

Kinderkunstacademie

Je kan je eigen animatiefilm maken met een heuse Power Mac, bij de Kinderdrukkerij kennis maken met grafiek en alles leren over zeefdruktechniek, etsplaten en lithosteen, maar vindt je beeldhouwen leuker dan kan je bij de Kinderkunstacademie ook boetseren met klei en beeldjes hakken in zachte steensoorten als zeepsteen of albast. Er zijn basiscursussen, vervolgcursussen, workshops en tentoonstellingen, waar prachtige kunstwerken worden gemaakt. Er wordt lesgegeven door echte kunstenaars en aan het eind van de cursus of workshop doet iedereen mee aan een expositie in het gebouw van de kinderkunstacademie of aan een virtuele expositie op het internet.

*Kinderkunstacademie voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, Mauritskade 24, Amsterdam 020. De Kunstwebbrochure is gratis op te vragen via 020-5205353. Inschrijven en inlichtingen ook via Kunstweb, Keizersgracht 223 020-5205353/5205354.

In geur en kleur

Jozef was de lievelingszoon van zijn vader Jacob. Het zat zijn broers helemaal niet lekker dat hij vaders lievelingetje was en de broers bedachten een plan om hem te laten verdwijnen. Ze gooiden hem in de put (en haalden hem er ook weer uit) en gaven Jozef mee aan een voorbijtrekkende karavaan. Later komt hij aan het hof van de farao in Egypte terecht en daar beleeft hij allerlei avonturen. In het bijbelverhaal over Jozef waren de kamelen van die karavaan beladen met wierook, mirre en goud. Misschien weet je wel wat wierook is en hoe het ruikt, maar ken je de geur van mirre? Woensdag 30 augustus wordt in het Bijbels Museum het verhaal over Jozef verteld met behulp van een wereldhutkoffer. Er zitten bijzondere voorwerpen in die in het verhaal een rol spelen en ook leer je over geuren uit de bijbelse tijd. Daarna is er een geurenspeurtocht door het museum en kan je zelf in een workshop ook wierook maken.

*De geur en kleur, workshop voor kinderen van 6 - 12 jaar op woensdag 30 augustus van 14-15u30 in het Bijbels Museum/De Cromhouthuizen, Herengracht 366-368, Amsterdam. Kaarten à ƒ10 (inclusief) entree reserveren 020-6242436 of e-mail: info@bijbelsmuseum.nl

Gebouw voor jou

Bijna is het zover. In het Museumpark van Rotterdam komt een KinderKunsthal te staan en het wordt heel anders dan een gewoon museum. Je kunt er les krijgen van echte kunstenaars, naar concerten luisteren in de BoekieBoekiezaal. De Herriezaal is het enige kunstcafé, waar je met Kunstknikkers betaald en waar je op het net kan surfen en boeken en tijdschriften kan lezen in een hangmat. En vind je koken leuk? Schrijf je dan in voor het KinderKookCafé. Het gebouw wordt in 2001 geopend en Rotterdam is dan ook de Culturele Hoofdstad van Europa.

Voor kinderen worden ook allerlei leuke activiteiten georganiseerd en de KinderKunsthal moet dan ook hét Hoofdkwartier voor kinderen worden. De bouwers van de hal hebben zich suf gepiekerd over een leuke naam voor het gebouw, want KinderKunstHal klinkt wel een beetje saai. Daarom vragen ze jullie hulp, weet je een leuke naam, schrijf hem op een briefkaart en stuur die vóór 1 september met je naam, adres en leeftijd naar de KinderKunstHal, postbus 26072, 3002 EB Rotterdam. De bedenker van de leukste naam ontvangt een kinderkunstpakket ter waarde van ƒ100.

Voorlezen

Wie wordt de Nationale Voorleeskampioen 2001? Alle kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool kunnen meedoen en als het goed is heeft hun school ook een voorleespakket ontvangen. Vóór december dit jaar zijn er wedstrijden voor kinderen uit de hoogste twee groepen. De winnaar van elke school krijgt een oorkonde en wordt uitgenodigd mee te doen aan één van de kwart- of halve finales. De landelijke finale is op woensdag 16 mei in Utrecht. Heeft je school geen voorleespakket ontvangen bel dan met Diane van Hesteren van de organisatie De Nationale Voorleeswedstrijd, telefoon 0297-533791. Vorig jaar deden zo'n 67.500 kinderen mee en er zijn mooie prijzen te verdienen.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker