Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen profiteerden de Nieuwe Economie-aandelen van het sterke optreden van de technologie-aandelen gisteravond in de Verenigde Staten. De afgelopen dagen zo geteisterde telecom-aandelen gingen mee omhoog en leverden een belangrijke bijdrage aan de stijging van de FSTE-index. Die stond rondom het middaguur 8,4 punten hoger op 6574,6 punten.

FRANKFURT

Ook op de beurs van Frankfurt vertoonde het telecombedrijf, Deutsche Telekom, herstel. Het aandeel ging met bijna 2 procent omhoog. De DAX-index ging 16,8 punten omhoog naar 7249,5 punten.

PARIJS

Het herstel van de technologie-aandelen in de VS zorgde in Parijs voor een opleving van onder meer France Telecom. Desondanks stond de CAC-40-index rondom het middaguur 9,2 punten lager op 6492,5 punten.

TOKIO

Er was vandaag een aardige winst weggelegd voor de effectenbeurs in Tokio. De Nikkei-index steeg met 234,17 punten tot 16.670,82, waarmee de stijging uitkwam op 1,4 procent. Het waren vooral de technologiefondsen waar de beleggers op afkwamen. Voor het eerst in vier weken zat de beursindex weer boven de 16.500 punten. Vandaag werd bekend dat het overschot op de Japanse handelsbalans de afgelopen maand is uitgekomen op omgerekend 22 miljard gulden. Dat is ongeveer 19 procent minder dan in juli vorig jaar. De export groeide met 2,2 procent.

NEW YORK

Handelaren in New York wisten gisteren niet of zij nu blij moesten zijn met het feit dat de rente niet wordt verhoogd. Wall Street bleef dan ook de hele dag richtingloos. De Dow-Jonesindex steeg 0,05 procent op 11.144,65 punten. De toonaangevende graadmeter voor de technologiebedrijven Nasdaq sloot met een winst van 1,33 procent op 4011 punten. De meeste beleggers gaan er vanuit dat de rente alsnog wordt verhoogd. De Amerikaanse centrale banken hielden die mogelijkheid dinsdag open. Een enkeling denkt daarentegen eerder aan een verlaging van de rente. Een analist verwacht dat de markt pas weer na Labor Day op 4 september zal aantrekken. ,,Als iedereen terug is van vakantie kan de handel weer goed beginnen.'' Grootste stijger was Intel met 3,4 procent. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het bedrijf ook chips wil gaan maken voor mobiele telefoons. Grote uitschieter op de Nasdaq was DoubleClick, het grootste advertentiebureau op internet. Het fonds steeg 18 procent omdat de advertentieopbrengsten bij de Olympische Spelen hoger zullen zijn dan verwacht.