ING verhoogt winstprognose

Bank en verzekeraar ING verhoogt zijn winstprognose voor dit jaar nadat de operationale nettowinst in de eerste zes maanden met bijna 28 procent is gestegen naar 2,07 miljard euro.

ING verwacht nu dat de operationale winst per aandeel dit jaar met ten minste 20 procent zal stijgen, dat is 5 procent meer dan drie maanden geleden nog werd aangegeven. Deze stijging is inclusief de winstbijdrage van de Amerikaanse verzekeraar Reliastar, die ING begin mei voor 6 miljard dollar heeft overgenomen.

ING kwam vanmiddag tevens met verhoogde doelstellingen voor de groei van de winst en de stijging van de omzet. ING wil met ingang van volgend jaar onder meer de operationale winst per aandeel op autonome basis — dat is zonder de invloed van overnames — jaarlijks met 12 procent verhogen. Het doel is nu 10 procent groei.

ING verhoogt de doelstelling omdat het concern naar eigen eigen zeggen wegens twee grote Amerikaanse verzekeringsovernames en een efficiëntere toedeling van kapitaal over de bedrijfsonderdelen in een ,,nieuwe ontwikkelingsfase'' is terecht gekomen.

De beurskoers van ING stond vanmiddag na de publicatie van de halfjaarwinst op 74,63 euro, een daling met bijna 2 procent ten opzichte van de slotstand van gisteren.

Bovenop de reguliere operationale nettowinst stapelt ING door het vrijkomen (van 59 miljoen euro netto) van de ongebruikte voorziening voor millennium-calamiteiten en door boekwinsten op beleggingen nog eens 3,4 miljard euro, zodat de totale nettowinst 5,5 miljard euro is. De reguliere operationale nettowinst is 2,16 euro per aandeel, een groei van 28 procent.

De nettowinst van het bankbedrijf steeg in de eerste zes maanden dankzij hogere winsten op de financiële markten en een verlaging van de reservering voor kredietproblemen het snelst, met 41 procent tot 932 miljoen euro. Het verzekeringsbedrijf blijft echter het meest winstgevend. De operationale nettowinst lag hier 19 procent hoger op ruim 1,1 miljard euro.

In het bankbedrijf liet het resultaat uit eigen handel op de financiële markten een ruime verdubbeling zien tot 736 miljoen euro, tegenover 298 miljoen euro in de eerste zes maanden van 1999.