HIER & DAAR

Mariënwaerdt

`Ruig & romantisch' is het thema van Landgoedfair Mariënwaerdt. Op het landgoed in de Betwue bij Beesd zijn t/m zondag 27 augustus wedstrijden te zien van Arabische paarden, kookdemonstraties van topkoks en modeshows van stoere buitenkleding tot suède koetsiersjassen. Verder stands met whisky, sigaren, kloosterbier en buitensportartikelen.

*Mariënwaerdt `Ruig & romantisch', t/m zo 27 aug 10-18u.

Toegang ƒ17,50 (gratis parkeren), kind tot 12 gratis.

Uitmarkt

Dit weekeinde wordt weer de jaarlijkse Uitmarkt gehouden in Amsterdam, de opening van het culturele seizoen. Enkele hoogtepunten: de musical Kruimeltje, Het Nationale Ballet, Toneelgroep Amsterdam, Ronald Snijders, de Gorelev, Yakki Famirie, Nederlands Balletorkest, Comedytrain, Fact, de Trust, Lebbis & Jansen, Niet Uit Het Raam, Orkater, Noujoum Rai, Leo Smit Stichting, Internationaal Danstheater, Tetzepi, de Kunstbende en Warner & Consorten. Het Atrium op het Binnengasthuis-terrein is tijdens de Uitmarkt het Vlaams Cultuur Station. Met performances, theater, dans, muziek en informatie uit Vlaanderen, start de Brakke Grond een nieuwe cultureel seizoen.

*Uitmarkt 2000, 25 t/m 27 aug. Opening vr 25 aug 21u Heinekenpodium voor Het Muziekthater met cabaretier/Hans Liberg en o.m. pianist Wibi Soerjadi, cello-octet Conjunto Iberico en de popgroep Skik.

Alle voorstellingen en concerten gratis toegankelijk. Inl www.uitmarkt.nl

Nemo

Het voormalige wetenschapsmuseum NewMetropolis, nu Nemo geheten, is gratis toegankelijk op za 26 en zo 27 aug. Tijdens deze twee dagen kan de bezoeker van alles te weten komen over de werking van het hart, want naast de bestaande attracties zullen speciaal voor dit weekend een aantal attracties over het hart worden opgesteld. Zo kan men kennismaken met Harvey, de robotpatiënt. De virtuele gezondheidswaarzegster Madame Corazon geeft inzicht in de leefstijl van de beoekers. Verder kan iedereen zijn bloeddruk en cholesterolgehalte laten meten.

*NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. Op loopafstand van het Centraal Station of bus 22 richting KNSM-laan (halte Kadijksplein). Inl 020-5313233

Animatie

Popeye, Krazy Kat en Mickey Mouse in oervorm zijn te zien in het NAA, Nederlands Audiovisueel Archief, Omroepmuseum in Hilversum. `Naanimation' toont vanaf 27 aug een doorlopende voorstelling van animatiefilms en fragmenten uit het archief van het NAA. Speciale aandacht verdient `Brutus' (uit Popeye) in een oorlogspropagandafilm uit Japan.

*`Naanimation' draait t/m 7 okt in de videozaal van het NAA Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Open: di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Entree: volw ƒ8,50, 65+ en

CJP ƒ7. Inl 035-6885888

Ikonen

Ikonenschilder, verzamelaar en restaurateur Geert Hüsstege organiseert in het laatste weekend van augustus een expositie in Haaren (Nb). In de zaal `Den Bartel' aan de Driehoeven te Haaren zijn ikonen uit de 17de t/m de 19de eeuw te zien. Naast Maria-Ikonen, Pantocrators, heiligen en kalender-Ikonen zijn er ook zeldzamere thema's. De getoonde Ikonen zijn vooral huis-Ikonen die vroeger als devotionalia hun plaats hadden in de woningen van Russische en Griekse gelovigen.

*Ikonententoonstelling, café Den Bartel, Driehoeven 2, Haaren (Nb). Toegang gratis. Vr 25 lezing over Ikonen, 20u. Tentoonstelling za 26 en zo 27 aug 11-17u. Inl 0411-621322 of 06-10337973.

Haschiba

De Haagse Schilderswijk en Stationsbuurt vormen op 27 aug het decor voor de Ha-Schi-Ba (Haagse Schilderswijk Bazar). Op negen podia zijn meer dan vijftig optredens. Verder: streetsoccer, WerkBazar, vrijmarkt en festivalmarkt. Vanaf zondagochtend 27 aug trekken om ongeveer 11u acht gigantische poppen in parade door de Schilderswijk.

*Haschiba, Schilderswijk en Stationsbuurt Den Haag. 27 aug. 12-21u.

Fado

Vrijdagavond 25 aug treden Fado musici Jorge Fernando en Mariza op in Schiedam. Fernando was jarenlang een van de vaste begeleiders van de in 1998 overleden Amalia Rodrigues, de `koningin van de fado'. Mariza steekt volgens sommigen zangeres Amalia naar de kroon.

*Fado avond, vr 25 aug in Hotel Rijnmond, Nieuwlandplein 12, Schiedam. Aanvang 20u. Entree ƒ50. Nog enkele kaartjes. Inl 010-4734648.

Oldtimers

Voor de achtste maal wordt de Classic-Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen (Classic SLS) gehouden. Het startschot wordt gelost op 25 augustus en op zondag 27 augustus moeten de oldtimers weer eindigen op de boulevard van Scheveningen. De deelnemers moeten een vooraf uitgestippeld parcours zo getrouw mogelijk afleggen en een vooraf vastgestelde gemiddelde snelheid aan te houden. De route slingert zich door Nederland, België en Luxemburg. De rally wordt verreden in drie klassen: sportklasse, rally en vintage. De deelnemende auto's staan voorafgaande aan de rally opgesteld op de boulevard en vertrekken in clusters.

*8ste Classic Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen, vrij 25/8 tussen 10-14 u, startschot 1ste cluster 12u01. De auto's worden terugverwacht op zo 27/8 vanaf 14u30 en ze blijven op de boulevard staan tot 18u