GALERIE

Gabriël Lester

Voor zijn video-installatie Choreography (2000) reisde de Nederlandse kunstenaar Gabriël Lester af naar het zuiden van Duitsland. Daar maakte hij, met behulp van een industriële robot als cameraman, opnames van de natuur. De bewegingen van de robot waren van tevoren zorgvuldig geprogrammeerd, waardoor de beelden een soort choreografie lijken te volgen. In Galerie Fons Welters zijn de beelden van bewegende bergen, kabbelende beekjes en onstuimige bossen naast elkaar geprojecteerd. Ze worden begeleid door muziek en natuurgeluiden, die de dramatische werking van de installatie alleen maar vergroten. T/m 16 sept, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Dubbeltalenten

De kunstwereld en de muziekwereld zijn allang niet meer zo van elkaar gescheiden als voorheen. Veel beeldend kunstenaars maken voor hun werk gebruik van geluid of muziek. Justin Bennett bijvoorbeeld, componeert zijn werken met behulp van `gevonden' straatgeluiden. Wouter van Riessen wisselt zijn schilderkunstige talenten af met optredens als blueszanger. In het Haagse kunstcentrum Stroom is een expositie ingericht met werk van beeldend kunstenaars die muziek maken, onder wie Jasper van den Brink, Moritz Ebinger en Jan van den Dobbelsteen. Op zondag 3 september, tijdens het Haags Uit Festival, zullen deze dubbeltalenten optreden als muzikanten. T/m 3 sept, Spui 193-195, Den Haag. Dagelijks 12-17u, zo 3 sept 12-20 uur.

Rita Canarezza

De Hilversumse kunstruimte Exedra is deze zomer omgetoverd tot een kapperszaak. Voor haar project `Hairdressers Defile' nodigde kunstenaar Rita Canarezza (1967) de meer dan tweehonderd kapsalons die Hilversum telt uit om hun kunsten ter plekke in Exedra te vertonen. Daarnaast stelde Canarezza een expositie samen met documentatie van haar voorgaande Hairdressers-projecten in Japan, Noorwegen en Italië. Zo ontstaat een aardig beeld van de uiteenlopende haarmodes, rituelen en handelingen in de verschillende landen. T/m 9 sept, Langestraat 52, Hilversum. Wo t/m za 12-17u, zo 14-17u.

Dolf Welling

Al vijftig jaar is de nu tachtigjarige Dolf Welling actief als kunstcriticus. Als chef kunst van het Rotterdamsch Nieuwsblad zette hij zich in het bijzonder in voor Rotterdamse kunstenaars. Daarnaast gaf hij les aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunst. Op verzoek van het Rotterdamse kunstcentrum TENT stelde Welling een tentoonstelling samen met werk van kunstenaars over wie hij de afgelopen halve eeuw geschreven heeft, onder wie Constant, Otto Egberts, Piet Ouborg en Co Westerik. T/m 10 sept, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u.

En verder

Schilderijen van Martin van Dijk t/m 1 okt in Galerie Bleijenberg, Touwbaan 1, Leiderdorp; foto's van o.a. Auke Bergsma, Piet Rook en Eric van Straaten t/m 10 sept in Galerie In Beeld, Landstraat 57, Vlaardingen.