Feyenoord krijgt 20 mln voor Cruz

Feyenoord heeft Julio Ricardo Cruz verkocht aan Bologna. De Italiaanse voetbalclub betaalde een afkoopsom van twintig miljoen gulden voor de Argentijnse aanvaller. Feyenoord gaat niet op zoek naar een vervanger voor Cruz. De Zweedse spits Johan Elmander is al gecontracteerd, maar hij speelt tot november voor zijn huidige werkgever Orgryte.

Cruz was in de zomer van 1997 de duurste aankoop in de clubhistorie. Hij werd toen voor circa tien miljoen gulden overgenomen van het Argentijnse River Plate. Cruz heeft Feyenoord altijd als tussenstation beschouwd. Zijn hart lag bij een Spaanse of Italiaanse topclub. Bologna was vorig seizoen middenmoter in de Serie A. ,,Dromen komen niet altijd uit. De grote clubs stonden helaas niet voor me in de rij'', verklaarde Cruz gisteravond op een persconferentie.

De 25-jarige Cruz kon de hooggespannen verwachtingen zelden waarmaken bij Feyenoord. Hij maakte in drie seizoenen gemiddeld vijftien competitietreffers voor de club. Hij viel op door zijn sierlijke tred, zijn gepolijste techniek en zijn gemene overtredingen. De laatste wedstrijd speelde hij twee weken geleden tegen Sturm Graz. Hij was net ingevallen, toen hij na een schoppende beweging van het veld werd gestuurd. Voor de return was hij geschorst.

Voorzitter Jorien van den Herik bevestigde dat Cruz ,,weg mocht maar niet weg moest''. De Argentijn, die nooit Nederlands heeft geleerd, bleek gisteravond na de vertaling van een Spaanstalige kantinejuffrouw ,,een beetje verdrietig''. Hij was vooral dank verschuldigd aan Leo Beenhakker, de vorige trainer van Feyenoord, met wie hij de landstitel veroverde en successen vierde in de Champions League. De huidige trainer Bert van Marwijk heeft geen poging ondernomen het bestuur op andere gedachten te brengen.

Van Marwijk heeft de beoogde opvolger Elmander nooit zien spelen. Volgens Van den Herik is de Zweed ,,een speler die aan alle voorwaarden voldoet''. De 19-jarige Elmander staat in eigen land niet bekend als goalgetter. Net als Cruz wordt hij als een `tweede Kindvall' binnengehaald. Deze Zweedse topscorer uit de jaren zestig en zeventig staat nog steeds op een voetstuk in Rotterdam-Zuid.