EEN NIEUW LOGO VOOR NEDERLAND I

Omdat een buitenlandse filmploeg in Nederland op taal- en andere barrières zou kunnen stuiten, werd het team van de BBC begeleid door de afdeling vormgeving en promotie van de AKN (AVRO, KRO, NCRV), kortweg ProVorm geheten. ,,De makers hadden al rondgekeken naar locaties en kwamen bij ons met een wensenlijstje'', vertelt Gigi Blay van ProVorm, die tijdens de opnames optrad als productieassistente. ,,En aangezien wij de promo's maken voor Nederland 1 zijn wij ook gebruikers van de netstyling die de BBC maakt.''

De Nederlandse partners werkten vooral als regelaars. Blay: ,,De Britten hadden zo'n tien locaties in onder meer Rotterdam, Lelystad en Paterswolde op hun lijstje staan en dus moesten we kriskras door Nederland vergunningen van gemeenten regelen en contact opnemen met de lokale politie. Alles moest in vier dagen in kannen en kruiken zijn. Wat de acteurs betreft was het een stuk gemakkelijker. In bijna alle gevallen is er gebruik gemaakt van acteurs die we kregen via castingbureau HEBBES.''

,,Daarnaast hebben we bewoners en passanten gevraagd op te treden als figuranten. Die waren over het algemeen heel gewillig. Alleen in Amsterdam was het wat moeilijker. Dat heeft misschien te maken met het feit dat daar al zoveel cameraploegen rondlopen. En het regende. Maar bijvoorbeeld in Zoutkamp nam de havenmeester zelfs de moeite alle boten te verplaatsen om ze mooi in het shot te krijgen. De art director vond dat hij bovendien zo'n mooie kop had, dat ze hem vroegen of hij ook in beeld wilde.''

Volgens Blay merk je pas tijdens het draaien wat voor mensen je precies nodig hebt. ,,Van tevoren wordt bedacht welk soort persoon en situatie er bij een locatie passen, maar als de camera draait zie je pas of het er ook echt uitziet zoals je voor de geest stond. Het ene type mens werkt, het andere niet.''

Maar in andere gevallen overtrof de uitwerking het originele plan. Blay: ,,Bij een boerderij in Lelystad wilde de art director wielrenners door het beeld laten fietsen. We hebben een lokale wielerploeg gefilmd en het eindresultaat ziet er erg goed uit. Daar ben ik best trots op.''

(Tekst Edo Dijksterhuis, montage Marcel de Lange. Dit is het slot van deze serie)