Duitsland

Ingepakt bloot

Naakt van haar tenen tot aan het puntje van haar neus straalde de godin van de liefde in de oudheid. Tegenwoordig kijkt Italië's president Ciampi in zijn residentie tegen een ingepakte Aphrodite aan. De Venus van Knidos, een Romeinse kopie naar Praxiteles, is gehuld in een zwaar gewaad. Zedenmeesters gaven haar dat in de zeventiende eeuw te dragen - maar zonder het gewenste effect. Omdat de schoonheid in de hoek stond bleef haar achterste bloot.

Nu staat het meer dan levensgrote beeld in de Münchense Glyptothek - als zinnebeeld voor de gêne van onze voorouders in hun omgang met antieke naaktheid. Blikken bladeren bedekken de pikante plekjes van de overige marmeren mannen en vrouwen. Negentiende-eeuwers hadden zo mogelijk nog iets meer gêne, want liever dan het kleine en tere vijgeblad, symbool van de zondeval, gebruikten zij het robuustere ahorn- of druivebladmotief. T/m 29 okt, Königsplatz 3. Wo-zo 10-17u, di en do 10-20u. Inl 00-4989598359.

Bier en Bayreuth

Jürgen Flimm regisseert Wagners Ring in Bayreuth: een hippe versie moet het zijn, met goden die internetten en shoppen. De kans om zelf uw oordeel te vormen is echter nihil, want de hele Ring is al uitverkocht. Toch kan een reis naar Bayreuth de moeite waard zijn. Kijken naar het operapubliek op de Grüner Hügel is al heel aardig en een mooi contrast vormt een bezoek aan het Iwalewa-Haus (Münzgasse 9), met kunst uit de Derde Wereld. Verder is Bayreuth de stad van koningsdochter Wilhelmine. Weelderige rococopaleizen liet zij bouwen, omringd door wandelparken. Het Altes Schloss ligt aan de Maximilianstrasse, het Neues Schloss aan de Ludwigstrasse en de Eremitage met zijn grotten, kasteeltjes en fonteinen vindt u vijf kilometer ten oosten van het centrum. Wie dorst heeft gaat naar het nog wat oostelijker gelegen stadje Kulmbach. De vele plaatselijke brouwerijen organiseren daar de hele maand augustus een bierfeest, in een barokke entourage. Inl 00-499218850.

Wijngaarden in de Pfalz

De Deutsche Weinstrasse (lengte: 83 kilometer) loopt door een van de grootste aaneengesloten wijnbouwgebieden van de Bondsrepubliek. Ze begint bij Bockenheim, even ten westen van Worms en eindigt voor de Deutscher Weintor in Schweigen, dichtbij de Duits-Franse grens. Reeds de Romeinen verbouwden in dit gebied druiven en ten tijde van Karel de Grote was de Rheinpfalz dè leverancier van de keizerlijke tafel- en kroningswijnen. Door het milde klimaat gedijen er naast druiven, die in september rijp zijn, zelfs perziken, abrikozen, vijgen, tamme kastanjes en citroenen. Een paar hoogtepunten van de route: de kloosterruïne van de Benedictijnen in Limburg; het Schloss van Hambach waar opstandige burgers in 1832 meer vrijheid en gelijkheid eisten; de vakwerkhuizen van Annweiler en de rots Trifels. Inl (vergeet niet naar de wijnfeesten te informeren!): 00-496432989229 en 00-4963426321.

En verder

Faust-marathon (duur: 21 uur) geregisseerd door Peter Stein op 31 aug, 2, 19 en 29 sept in Halle 23 van de Expo, Hannover 00-4951184040; Die Ordnung der Farbe, schilderijen van Paul Klee, August Macke ea t/m 1 okt in het Kunstmuseum Bonn 00-49228776260; expositie Der junge Bach - weil er nicht aufzuhalten... t/m 3 okt in de Predigerkirche, Erfurt 00-493616461059; Spiegel der Seligkeit - Sakrale Kunst im Spätmittelalter t/m 8 okt in het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg 00-4991113310; Der Riss im Himmel, tentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen over de keurvorst en aartsbisschop Clemens August t/m 18 nov in Jülich, Keulen, Bonn en Brühl 00-491805001825/00-491805001824.