Bosnië met multi-etnisch team naar Zomerspelen

Voor het eerst sinds het einde van de oorlog in Bosnië, in 1995, heeft Bosnië een multi-etnisch team weten samen te stellen voor de Olympische Spelen. Het team bestaat vooralsnog uit negen atleten: vijf van hen zijn Bosnische moslims of Bosnische Kroaten, vier van hen zijn Bosnische Serviërs. In Sydney hopen de sporters mee te doen aan de onderdelen schieten, zwemmen, judo en atletiek.

Wellicht groeit het aantal deelnemers in de Bosnische ploeg nog, liet president Bogic Bogicevic van het Bosnische Olympische Comité gisteren weten. Zo kan atlete Jasmin Salihovic zich nog kwalificeren voor de 800 meter. Salihovic is een moslim en komt oorspronkelijk uit Srebrenica, de VN-enclave die tijdens de oorlog door het Nederlandse bataljon Dutchbat werd beschermd. Na de val van de enclave sloeg Salihovic op de vlucht voor het Bosnisch-Servische leger.

President Bogicevic roemde gisteren het multi-etnische karakter van de ploeg. Die kwam tot stand ,,zonder discriminatie en in de geest van de Spelen''. Maar de samenstelling is niet zonder slag of stoot gegaan; moslims, Kroaten en Serviërs leven nog altijd gescheiden van elkaar in twee zogenoemde entiteiten, de moslim-Kroatische federatie en de Servische Republiek. De toenadering tussen beide gebieden is gering. Zo hebben de entiteiten een eigen voetbalcompetitie en speelt men in die competitie niet tegen elkaar.

Bogicevic waarschuwde voor te hooggespannen verwachtingen in Sydney. ,,We hebben gebrek aan financiële middelen en onze sporters leven onder moeilijke omstandigheden.'' Daarnaast is deelname nog onzeker; het Bosnische Olympische Comité zou pas 76.000 dollar van de benodigde 500.000 binnen hebben.