Boeken

Vliegeren

Met een vlieger kan je een karretje voorttrekken op het strand en een catamaran of een surfplank op zee. De fun-vervoermiddellen heten dan: kitebuggy, Kitecatamaran en kitesurfer en de snelheden die bereikt kunnen worden zijn bottenbrekend. Wat men aan ongehoords met stuntvliegers vermag te doen, toont een foto in dit boek van een vliegerclown. Een man zit op een eenwieler met lijnen aan een vlieger vast en is bezig met jongleren. Beginners moeten zich niet laten afschrikken door al deze vormen van kunstvliegeren, ook voor hen staan tips en suggesties in dit fraai geïllusteerde boek. Zijn ze eenmaal gevorderd, dan begint het werken met de rugband, het vliegeren in de buggy en tenslotte: het zelf maken van een vlieger.

*Stuntvliegers; het handboek. Servaas van der Horst,e.a. Uitg. Thoth. ISBN 9068682504. ƒ49,50

Kerkhoven

Wie is gefascineerd door kerkhoven en op vakantie altijd even op een dodenakker gaat rondkijken, moet zeker `Ook u wacht ik' lezen. Binnen de islam,het christendom en de joodse godsdienst gelooft men in een eindtijd en de wederopstanding. Begraafplaatsen zijn vanuit die visie tijdelijke rustplaatsen.In Ook u wacht ik vinden we onder meer beschrijvingen van de mummies van Wieuwurd, de catacomben van Parijs en het Zentralfriedhof van Wenen. Het boek staat vol begrafenis wetenswaardigheden, bijvoorbeeld waarom het pas in 1827 in Nederland werd verboden mensen in kerken te begraven.

*Ook u wacht ik, Begraafplaatsen in Europa en hun geschiedenis. Rindert Brouwer Uitg. Elmar ISBN 9038909810. ƒ37,50

De essentie van koken

Jamie Oliver weet wat het is om in een kleine keuken met simpele voorzieningen te koken. Hij moet het thuis met minder ruimte, tijd, apparaten en ingrediënten doen dan hij als beroepskok gewend is. Dat brengt hem tot de essentie van het koken. Als the naked chef, teruggeworpen op de basis, heeft hij een reeks eenvoudige, maar smakelijke gerechten ontwikkeld. Met enigszins opgelegde jongensachtigheid - af en toe slaat hij een balletje, glijdt hij langs de trapleunig naar beneden en doorspekt hij zijn tekst met you know's - demonstreert Jamie zijn recepten op de BBC-televisie. Ook in het boek treft hij de informele toon die past bij zijn jeugdige leeftijd. Zijn gerechten vergen geen technische hoogstandjes. Wel nodig zijn een serieuze aanpak van de inkoop en het kookwerk, en een dosis enthousiasme. Want dat is een van de essentialia van het koken volgens the naked chef.

*The Naked Chef, de essentie van het koken, Jamie Oliver. Kosmos-Z&K Uitgevers,ISBN 90 215 8849 8. ƒ49,90

Meubels herstellen

Wie een oud en gekoesterd meubelstuk wil restaureren moet beginnen met de diagnose en dat vergt weer enige historische kennis. Het eerste hoofdstuk in het boek Meubels restaureren bespreekt meubelstijlen tot en met de negentiende eeuw. Vervolgens wordt de werking van hout uitgelegd en de verschillende eigenschappen van diverse houtsoorten. En na de opsomming van materialen en gereedschappen kunnen de technische handelingen beginnen. Bij de verklarende tekst staat een grote hoeveelheid informatieve foto's die de schijn wekken dat het uitelkaar halen, schoonmaken en opvullen met harsen of houtvulmiddelen en afwerken een koud kunstje is. Moeilijk of niet, één ding is in ieder geval zeker, zelfs de meest aangetaste tafels, stoelen en ander meubilair, komen weer als nieuw uit de restauratiebeurt tevoorschijn.

*Meubels restaureren, complete handleiding. Uitg. Cantecleer. ISBN 90 123 2957 3 ƒ59,90

Kleine musea

Iedereen kent de belangrijke musea van Parijs. Maar zouden er veel toeristen zijn die verder kijken dan het Louvre, het musée d'Orsay en het Centre Pompidou? Wie eens wat anders wil, kan het boekje Kleine kunstmusea van Parijs raadplegen. Kunsthistoricus Grad de Graaff vermeldt daarin 24 alleraardigst kleine musea die slechts weinigen van naam kennen. Wie heeft er ooit gehoord van de Fondation Dina Vierny-musée Maillol, waar werk van de schilder Maillol en zijn tijdgenoten Renoir, Kandinsky en Degas te zien is? Of van het musée Cognacq-Jay, opgericht door de grondleggers van het warenhuis La Samaritaine? Maar weinigen zullen het musée Dapper kennen, gevuld met objecten uit prekoloniaal Afrika. De naam is ontleend aan de Nederlander Olfert Dapper, een 17de eeuwse medicus die in Frankrijk wordt beschouwd als de eerste Afrika-kenner. Het gidsje heeft een handig formaat, bevat praktische gegevens en kaartjes.

*Kleine kunstmusea in Parijs, Grad de Graaff, Phoenix uitgevers. ISBN 90 71082 571. ƒ24,95

Atlas

Deze atlas gaat niet mee in rugzak of fietstas, daarvoor is hij te zwaar. Met deze atlas moet je ook geen plaatsen willen bezoeken die op de vouw liggen van de 1:800.000 kaarten. Zoals dat het geval is met Egmond aan Zee op de kaart Amsterdam/'s-Gravenhage. Om deze badplaats te bereiken moeten we naar de 1:400.000 kaarten. Op de kaart Amsterdam/Den Helder is het wegennet langs de kust nauwkeurig te volgen. Je kan alleen niet zien dat het er mooi wandelen en fietsen is.

*ANWB Wegenatlas Europa ƒ19,95

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam. Email:

agendaTijdschriften