Beweging Moreels en De Milliano

Het voormalig CDA-kamerlid Jacques de Milliano overweegt samen met de Vlaamse politicus Réginald Moreels de oprichting van een nieuwe beweging `voor democratie en spiritualiteit'. Dat heeft Moreels, voorheen Belgisch senator voor de christendemocratische partij CVP, vanochtend tegenover deze krant verklaard.

De Milliano, op vakantie in het Zeeuwse Breskens, was niet voor commentaar bereikbaar. In hoeverre de nieuwe groepering een politieke partij wordt, kan Moreels niet zeggen.,,Het plan is in de afgelopen week gerijpt. Vanochtend heb ik met Jacques nog overlegd.''

De Milliano en Moreels vertonen overeenkomst in de wijze waarop zij de christen-democratie de rug hebben toegekeerd, nadat zij deze eerst waren binnengehaald ter versterking van het `sociale gezicht'.

Moreels, van oorsprong chirurg en gewezen minister van Ontwikkelingssamenwerking, kondigde deze week aan de CVP te verlaten, `als een signaal tegen het cynisme in de politiek'. Hij wil overigens, tegen de zin van de CVP-leiding, zijn zetel in de Belgische Senaat behouden. De Milliano, voormalig directeur van de organisatie Artsen zonder Grenzen, stapte in november 1998 na zes maanden lidmaatschap van de Tweede Kamer uit het CDA, uit protest tegen het standpunt van zijn partij in asielzaken. De Milliano meende dat het standpunt van het CDA inzake Bosnische vluchtelingen hem `ongeloofwaardig' zou maken. De Milliano gaf zijn kamerzetel op.

Moreels, die naar eigen zeggen de afgelopen maanden in een diepe persoonlijke crisis verkeerd heeft, benadrukt dat de nieuwe beweging voor `democratie en spiritualiteit' zich nog in de `embryonale fase' bevindt.