Beenhakker na negen jaar terug bij Ajax

Leo Beenhakker treedt als technisch directeur in dienst van Ajax. Hij wordt per 1 september verantwoordelijk voor het technisch beleid bij deze club. Beenhakker nam in april ontslag als trainer van Feyenoord.

Ajax heeft de 58-jarige Beenhakker aangesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie 2000, die vorig seizoen in het leven werd geroepen om de structuur binnen de club te verbeteren. Het besluit is genomen in overleg met hoofdtrainer Co Adriaanse en directeur opleidingen Kees Zwamborn, die beiden verantwoording aan Beenhakker moeten afleggen. Tot zijn eerste werkdag, volgende week vrijdag, wil Beenhakker geen commentaar geven.

Twee keer eerder was Beenhakker werkzaam bij Ajax. Hij begon 22 jaar geleden aanvankelijk als jeugdtrainer en werd later verantwoordelijk voor het eerste elftal. Tussen 1989 tot en met 1991 was hij eerst manager en later hoofdtrainer. Tot ongenoegen van voorzitter Van Praag diende hij toen zijn contract niet uit en vertrok hij naar Real Madrid. Onder trainer Beenhakker werd Ajax landskampioen in 1980 en 1990. Hij was ook gedurende twee periodes bondscoach van het Nederlands elftal.

Beenhakker, die 33 jaar geleden als assistent-trainer van Go Ahead Eagles debuteerde in het betaald voetbal, nam begin april ontslag bij Feyenoord nadat zijn ploeg een competitieduel met FC Utrecht had verloren. In afwachting van de komst van Bert van Marwijk werd hij daar tijdelijk opgevolgd door Henk van Stee, hoofd opleidingen bij Feyenoord. Volgens Beenhakker was hij na een dienstverband van tweeënhalf jaar niet langer in staat de spelers te motiveren.

Onder Beenhakker zakte Feyenoord naar de vijfde plaats in de eredivisie, om uiteindelijk onder leiding van Van Stee nog de derde plaats te bereiken. Beenhakker was ook teleurgesteld dat Feyenoord er niet in was geslaagd door te dringen tot de beste acht ploegen in de Champions League.

Na het gelijkspel tegen Olympique Marseille en de overwinning van Lazio Roma op Chelsea werd Feyenoord uitgeschakeld. ,,Na het echec in Marseille zit er geen verbetering en progressie meer in de ploeg. Daarom neem ik nu mijn verantwoordelijkheid'', sprak Beenhakker aan het eind van zijn dienstverband in Rotterdam-Zuid, waar hij in november 1997 Arie Haan was opgevolgd. Voordat Beenhakker trainer bij Feyenoord werd, was hij technisch directeur bij Vitesse. Daar vertrok hij al snel, om weer ,,het gras tussen zijn tenen te voelen''.

Beenhakker overwoog bij Feyenoord al enkele weken eerder te vertrekken, maar op aandringen van voorzitter Van den Herik verlengde hij zijn verblijf nog twee weken. Eind vorig jaar had Beenhakker aangekondigd dat hij dit seizoen geen trainer meer wilde zijn van het eerste elftal. Hij had altijd de wens uitgesproken dat hij graag met de jeugd van Feyenoord werkt.

Ajax benaderde Beenhakker in februari voor de functie van hoofd opleidingen. Voor de televisie toonde hij zich enkele maanden later verbaasd dat hij na een oriënterend gesprek niets meer had gehoord van Ajax. ,,Zo ga je niet met elkaar om. Ik ben geen lulletje', zei Beenhakker destijds.