ANI'S OPOR AYAM

In Jakarta hoef je eigenlijk niet te koken. Van 's morgens vroeg tot 's avond laat komen er vele kaki lima langs. Een kaki lima is een `vijf benige' voedselverkoper. Met zijn 2 benen en de 3 poten van zijn karretje komt je op het getal 5. Elke verkoper maakt een specifiek geluid waaraan te horen is wat hij precies verkoopt. De ijscoman laat een mechanisch voortgebracht riedeltje op een fluitje horen, anderen hebben een gong, een belletje, een ouderwetse toeter of gebruiken hun eigen stem. De broodverkoper roept `roti', de man die as verkoopt om pannen mee schoon te maken roept heel hard `bo', een afkorting `abo', as. Die geluiden zijn, heel handig, in heel Jakarta hetzelfde. Je hoort in de verte een verkoper aankomen, en dankzij het geluid dat hij maakt weet je of je wel of niet naar de straat zult lopen om snoep, fruit, eten of drinken te kopen. Ani, van wie ik kookles kreeg, maakt echter alles zelf: vruchtensap, sambal oelek, de diverse bumbu's die nodig zijn om een gerecht de juiste smaak te geven en kokosmelk van een echte kokosnoot, waarvan het vruchtvlees wordt geraspt, geweekt en weer uitgeknepen. Dat in Nederland de maaltijd binnen een uur gekookt en opgegeten moet zijn vindt Ani maar niks. Vandaag een snel-Ani-recept. Kruiden en specerijen kunnen bij één toko worden gekocht. In plaats van een kokosnoot gebruikte ik kokosmelk uit een blikje. De bereiding van Opor Ayam: wrijf in een vijzel fijn: de geschilde gember, het in ringen gesneden pepertje, een beetje geraspte nootmuskaat, koriander, knoflook en kemiri's. Bak dit mengsel in een grote pan in een beetje olie. Zodra het begin te geuren de kokosmelk toevoegen. Als dit mengsel kookt de stukken kip toevoegen. De kip moet nu op een laag vuur in een gesloten pan gaar sudderen. Als de kip bijna gaar is wordt de geplette serehstengel, de laos, het salam- en jerukblad. Het deksel wordt weggelegd. Het vocht in de pan wordt wat ingekookt. Laos en blaadjes worden ten slotte uit de saus gevist.

    • Anne Scheepmaker