Anderlecht wel, Inter Milaan niet in Champions League

Voor het eerst sinds vier jaar is een Belgische voetbalclub weer vertegenwoordigd in het hoofdtoernooi van de Champions League. Door een 0-0 gelijkspel in Portugal tegen FC Porto kwalificeerde Anderlecht zich voor het prestigieuze en lucratieve evenement. Inter Milaan lukte dat niet. De Italianen werden voor eigen publiek op 0-0 gehouden door Helsingborg IF. Voor de Zweden was dat voldoende om ook aan de Champions League deel te mogen nemen. Porto en Internazionale moeten door hun uitschakeling genoegen nemen met een plaats in het UEFA-Cuptoernooi.

Anderlecht had twee weken geleden het eerste duel tegen FC Porto gewonnen. In Brussel werd het toen 1-0. In de returnwedstrijd verdedigde de Belgische kampioen de kleine voorsprong met succes. Doelman De Wilde hield, geholpen door onder anderen de Nederlandse verdediger Patrick van Diemen, de nul. Offensief konden de Belgen zich niet onderscheiden, maar dat hoefde ook niet.

In Milaan was Helsingborg-doelman Sven Andersson de grote uitblinker in het duel tegen Internazionale. De Zweden moesten een 1-0 voorsprong uit de eerste wedstrijd verdedigen. Vooral dankzij Andersson slaagden zij daarin. Vlak voor tijd stopte hij ook nog een strafschop. Clarence Seedorf had in de eerste helft een goede kans op een doelpunt voor Inter, maar zijn inzet belandde op de lat.

Leeds United was ook in München sterker dan 1860. De Engelsen wonnen door een treffer in de eerste minuut na de rust van Alan Smith. Hij profiteerde van een enorme blunder in de verdediging van 1860. Het eerste duel hadden de Engelsen gewonnen met 2-1.

Valencia, vorig seizoen verliezend finalist tegen Real Madrid in de eindstrijd van de Champions League, rekende af met FC Tirol: 4-1. In Innsbruck waren de Spanjaarden twee weken geleden op 0-0 blijven steken. Gaizka Mendieta en Diego Alonso scoorden gisteren in ruim een uur beiden twee keer. Gilewicz redde de Oostenrijkse eer, voordat zijn ploeggenoot Marasek door de Italiaanse scheidsrechter uit het veld werd gestuurd.

Glasgow Rangers kon het na de 3-0 zege in Denemarken tegen Herfölge voor eigen publiek kalm aan doen, maar mocht dat van trainer Dick Advocaat en de aanhang natuurlijk niet. Pas in de tweede helft kwam het klasseverschil in een hard duel aan het licht. Rod Wallace tekende voor 1-0. De invallers Allan Johnston, met een fraaie omhaal, en Andrej Kantsjelskis maakten er opnieuw 3-0 van. Ricksen en Konterman leidden de defensie. Van Bronckhorst stond ook in de basis van de Rangers.

Besiktas onderstreepte de opmars van het Turkse voetbal nog eens door Lokomotiv in Moskou verdiend met 3-1 te verslaan. De club uit Istanbul begon het duel al met een 3-0 voorsprong uit de eerste wedstrijd. Het treffen in Moskou begon met een minuut stilte voor de 118 slachtoffers van de ramp met de Russische onderzeeër Koersk.