Airbus Gulf Air stort neer bij Bahrein

Voor de kust van de Arabische Golfstaat Bahrein is gisteravond een Airbus A320 van Gulf Air neergestort. Alle 143 mensen aan boord zijn om het leven gekomen.

Hun lichamen zijn inmiddels geborgen. Het ondiepe – niet meer dan 10 meter diep – water van de Golf vergemakkelijkte de zoekoperatie. De oorzaak van het ongeluk was niet onmiddellijk bekend.

Volgens een hoge functionaris van het Bahreinse ministerie van Transport heeft de piloot van het toestel, dat afkomstig was uit de Egyptische hoofdstad Kairo, driemaal geprobeerd te landen op de luchthaven van Bahrein. Bij de laatste poging raakte het toestel het water en verongelukte het op ongeveer 3 kilometer van het begin van de landingsbaan. De functionaris voegde eraan toe dat de gezagvoerder geen enkel noodsignaal had gegeven. Buurtbewoners zeiden dat het vliegtuig ongebruikelijk laag had gevlogen. Een andere Bahreinse zegsman sprak van brand in een van de motoren vlak voor het neerstorten. Beide zwarte dozen van het toestel zijn overigens geborgen.

Amerikaanse marinevaartuigen en helikopters van de Amerikaanse vlootbasis in Bahrein hebben aan de zoekoperatie naar eventuele overlevenden en naar lichamen meegedaan. De Bahreinse televisie toonde vanochtend vroeg beelden van de operatie.

De meerderheid van de passagiers aan boord van de Airbus was afkomstig uit Arabische landen, met name Egypte (63). Onder hen waren verscheidene gezinnen, die van vakantie terugkeerden. Bij het ongeluk zijn 26 kinderen omgekomen, van wie 20 onder de tien jaar oud.

Gulf Air is eigendom van Bahrein, Oman, Qatar en Abu Dhabi, het grootste van zeven sjeikdommen die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Het laatste ongeluk met een toestel van Gulf Air dateert van 1983, toen een Boeing 737 in de buurt van Abu Dhabi neerstortte nadat een bom in het bagageruim was ontploft. Daarbij vielen 111 doden. Het laatste ongeluk met een Airbus A320, die in 1988 voor het eerst in gebruik werd genomen, gebeurde in 1992 bij Straatsburg. In totaal zijn zes A320's neergestort. In januari van dit jaar stortte een Airbus A310 van Kenya Airways in zee kort na het vertrek van de luchthaven van de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan. Daarbij kwamen 169 mensen om het leven.