AEX-index even door grens van 700 punten

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, is vanmorgen even door de grens van 700 punten gegaan. De AEX heeft driekwart jaar nodig gehad van 600 naar 700 punten te gaan.

Het slechten van de 700-puntengrens gebeurde een kwartier na opening van de handel. De belangrijkste graadmeter van de beurs bereikte een hoogste niveau van 700,28 punten. Rond het middaguur was de index teruggezakt tot 697,22 punten, 1,78 punt boven het slotniveau van gisteren. De opening van Wall Street zou vanmiddag bepalen of de AEX afsluit boven de 700 punten, dachten handelaren vanmorgen. ,,Een goede start in New York is mogelijk, nu daar de rente-onrust wat is weggeëbd'', aldus een van hen.

Van de grote beurzen in Europa zat alleen Parijs in de min. Londen en Frankfurt zaten op hetzelfde niveau als Amsterdam. Net als in Amsterdam werden de verschillende Europese beurzen geholpen door het sterke optreden van de Amerikaanse beurzen gisteravond. De schermenbeurs Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, bereikte de hoogste stand van deze maand.

Het Damrak gaf in de ochtend een verdeeld beeld, bij een weinig buitensporige handel. De bankverzekeraar ING zakte 's ochtends een beetje weg, maar boekte na publicatie van de halfjaarcijfers herstel. Het fonds noteerde rondom het middaguur 75,99 euro, 1 eurocent boven het slot van gisteren. ING maakte bekend de winst met 66 procent te hebben verhoogd tot 5,48 miljard euro. Het concern voorziet voor het hele jaar een winststijging per aandeel van 24 procent, waar de prognose eerder 15 procent luidde.

Opvallend was het forse verlies van Ahold. Het aandeel zakte 5,96 procent weg naar 32,21 euro. Aanleiding waren cijfers van het centraal Bureau voor de Statistiek over teruglopende bestedingen aan voedingsmiddelen. Ook een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Albertson's deed in negatieve zin een duit in het zakje.

ASM Lithography boerde van de hoofdfondsen het best, 3,15 procent erbij op 45,80 euro. Het fonds profiteerde van het herstel van de technologieaandelen in de Verenigde Staten gisteravond. KPN krabbelde na dagen van koersdalingen wat op – 2,56 procent winst op 30,10 euro – en liep daarmee in de pas met andere Europese telecombedrijven die allemaal wat omhoog gingen.

Van de middelgrote fondsen kreeg Randstad forse klappen. Analisten kijken met gemengde gevoelens terug op de halfjaarcijfers, die beneden verwachting waren. De uitzendketen zakte gisteren al 11,5 procent weg. Vanmorgen daalde de koers opnieuw ruim 11 procent (op 30,15 euro). Een handelaar: ,,Na een paar goede jaren zullen ze nu meer moeten vechten voor een goede koers.''

Ook bij KLM is de `schwung' eruit. Fusie-overleg met British Airways stuwde het fonds in juli op tot 34,75 euro. Nu kost het aandeel KLM 28,40 euro.