`Vertraging Duitse groei'

De stemming bij het bedrijfsleven over de Duitse economie verslechtert. De toonaangevende stemmingsbarometer van het economische instituut Ifo uit München is gisteren voor de tweede maand gedaald. Als gevolg van het verminderde vertrouwen in de economie gleed de koers van de euro onder de 0,8965 dollar.

De dalende Ifo-indicator wijst volgens de econoom Gernot Nerb van het instituut uit München op een vertraging in het tempo van de economische groei. De Bundesbank is optimistischer. Zij meent dat de groeiverwachtingen voor Duitsland worden onderschat en voorziet voor dit jaar een stijging van de groei van 3,25 procent.

De Ifo-index, die evenwel in beurskringen nauwgezet wordt gevolgd, daalde in juli van 100,4 naar 99,1 punten, de laagste stand sinds november 1999. Vooral in de bouw, de handel en auto-industrie wordt de komende zes maanden met minder goede resultaten rekening gehouden. Economische experts vrezen dat de geldpolitiek van de Europese Centrale Bank in Frankfurt een dempend effect heeft op de conjunctuur.

,,De centrale bank doet er goed aan af te wachten hoe de economie zich ontwikkelt, dan opnieuw de rente te verhogen'', waarschuwde Nerb van het Ifo. Gezien de stijgende inflatie houden financiële markten rekening met een nieuwe verhoging van het disconto als de ECB eind deze maand op 31 augustus vergadert.

De verslechterende stemming bij het bedrijfsleven lijkt in contrast te staan met de optimistische prognose die de Duitse centrale bank (Bundesbank) maandag gaf over de Duitse economie. De Bundesbank schrijft in haar jongste maandverslag dat het bruto binnenlands product (totale nationale productie) dit jaar nog zal stijgen tot 3,25 procent, 0,25 procent meer dan aanvankelijk was voorzien. De Bundesbank ziet de belastingverlaging als ,,een belangrijke stap'' naar verbetering van de voorwaarden voor economische groei en voor het aantrekken van de werkgelegenheid.

De bank baseert haar prognose op de groeiende productie in de eerste helft van dit jaar.

    • Michèle de Waard