Topspringpaarden niet gemist bij CHIO Rotterdam

De topspringpaarden zijn in Sydney gearriveerd wanneer de jury morgen in het Kralingse bos het eerste belsignaal laat klinken als teken van `start vrij' voor ruiter en paard. De 52ste editie van het CHIO, ooit het toonaangevende concours hippique van Nederland, moet het zonder de toppaarden stellen. ,,Ons publiek zal hen niet missen'', is de stellige overtuiging van secretaris Jan Willem Körner.

,,Rotterdammers komen voor de ruiters en alle belangrijke namen prijken bij ons op de startlijst'', stelt Körner tevreden vast. De pijn is volgens hem zelfs minder dan vorig jaar, want toen viel het CHIO een week voor het Europese kampioenschap en meden ook alle topruiters het evenement. ,,Er is sprake van een deelnemersveld dat zeer aan elkaar gewaagd is en daar kan de sport en dus het publiek alleen maar baat bij hebben'', aldus Körner, die best verguld is dat de Oostenrijkse prijsvechter Hugo Simon met zijn buitenaards goed springende E.T. FRH in Rotterdam aan de start verschijnt.

Simon, die in 1971 de Duitse nationaliteit omwisselde voor de Oostenrijkse om op die manier deel te kunnen nemen aan de Spelen van München waar hij als vierde eindigde, is nu niet overtuigd van de absolute topvorm van E.T. FRH. Hij besloot daarom niet naar Sydney te gaan en hoopt in Rotterdam en een week later in Calgary zijn zakken te vullen. Ook de Ieren en Italianen, die als team niet in Sydney zullen starten, komen op volle sterkte. Daardoor zullen op zondag in de landenwedstrijd maar liefst negen landen van start gaan.

Naast Simon zullen bekende namen als Dubbeldam, Lansink, Sloothaak, en ook de dochter van Koning Hoessein, prinses Haya, hun paarden in het Kralingse bos zadelen. In Aken verscheen dit voorjaar het in Nederland gefokte paard Scutt (een 8-jarige ruin van Furore) onder Björn Nagel ten tonele en hij maakte erg veel indruk. Voor enkele miljoenen guldens veranderde dit paard van eigenaar en ruiter. De Zwitser Willy Melliger zal hem nu voor het eerst in Rotterdam internationaal tonen.

De organisatie heeft er dit jaar voor gekozen om de Spanjaard Avelino Rodriguez Miravalles de parcoursen te laten ontwerpen. Rodriguez Miravalles zal dat in 2002 ook bij de WK in Jerez doen. Het CHIO in Rotterdam is voor hem een goede gelegenheid om meer internationale ervaring op te doen. Met deze keuze voor een buitenlandse parcoursbouwer maken de Nederlandse organisatoren wel duidelijk niet erg gelukkig te zijn met de ontwikkeling van de parcoursbouw in Nederland. Van de internationale outdoor concoursen hebben Arnhem, Valkenswaard, Eindhoven en nu Rotterdam een buitenlandse ontwerper en alleen Geesteren en Den Haag werken nog met een Nederlander.

Het poldermodel heeft ook tussen organisatie, deelgemeente en gemeente gewerkt. Er is een duidelijke verbetering van de infrastructuur van het evenement gerealiseerd, waardoor ideeën over een verhuizing zijn opgeborgen. Körner: ,,We hebben er ook wel eens aan gedacht om van datum te veranderen, waardoor we minder conflicten zouden hebben met internationale kampioenschappen, maar de kalender is al zo vol. We blijven vechten voor onze plek, niet alleen in Kralingen maar ook op de internationale wedstrijdkalender.''

    • Jacob Melissen