Shaktor verrast met plaatsing hoofdtoernooi

Galatasaray, Hamburger SV, AC Milan en Shaktor Donetsk hebben zich gisteren geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Shaktor Donetsk was de verrassing. De ploeg uit Oekraïne won de uitwedstrijd tegen Slavia Praag met 2-0. Het eerste duel in de derde voorronde was in Donetsk met 1-0 in het voordeel van Slavia geëindigd.

Shaktor wist in Praag pas in de laatste minuut te scoren. Zodoende werd een verlenging noodzakelijk. Daarin scoorde Atelkine na zeven minuten het winnende doelpunt. Voor Shaktor is het de eerste keer dat de ploeg in de Champions League uitkomt. Vorig seizoen werd Shaktor in het UEFA-Cuptoernooi uitgeschakeld door Roda JC, dat toen twee keer eenvoudig won (2-0 en 3-1). Ook de kampioen van Oekraïne, Dinamo Kiev, kan zich, vanavond tegen Rode Ster Belgrado, nog voor de Champions League kwalificeren.

AC Milan plaatste zich moeiteloos. Na de 3-1 zege in de thuiswedstrijd won de Italiaanse club gisteravond ook in Zagreb van Dinamo: 3-0. Net zoals veertien dagen geleden maakte de Oekraïener Andrej Sjevtsjenko twee doelpunten. Hamburger SV, Europa-Cupwinnaar in 1983, kwam op eigen veld niet verder dan 0-0 tegen Deense Bröndby, maar door de 2-0 overwinning in Denemarken kwalificeert de Duitse club zich toch voor de Champions League. Galatasaray, de UEFA-Cupwinnaar van afgelopen seizoen, won net zoals twee weken geleden met 2-1 van het Zwitserse Sankt Gallen.

Met de vier ploegen van gisteravond zullen zich vanavond nog twaalf clubs voor Champions League plaatsen. In totaal doen er 32 ploegen aan het eindtoernooi mee. Komende vrijdag is de loting. Voor Nederland zijn kampioen PSV en nummer twee Heerenveen al zeker van deelname. Feyenoord kan zich vanavond ten koste van Sturm Graz kwalificeren.

Voormalig Ajacied Benni McCarthy heeft gisteravond Celta de Vigo het UEFA-Cuptoernooi binnengeschoten. Op Russische bodem zorgde hij in de tweede finalewedstrijd van de Intertoto-competitie tegen Zenit Sint Petersburg twee minuten voor tijd voor de 2-2. Dat was net voldoende voor de Spaanse ploeg, die de thuiswedstrijd met 2-1 had gewonnen. Zenit stond tien minuten voor tijd nog met 2-0 voor. Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis van de omgekomen bemanning van de Russische onderzeeër Koersk.

Ook VfB Stuttgart en Udinese haalden via de Intertoto het UEFA-Cuptoernooi.