PvdA breidt top van de fractie uit

De top van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer wordt uitgebreid om voortslepende competentiegeschillen tussen individuele Kamerleden te bestrijden.

De PvdA-fractie spreekt hierover morgen in een fractieberaad dat jaarlijks aan het begin van het parlementaire seizoen wordt gehouden. De fractie gaat hiervoor dit jaar naar het Friese Koudum.

Het bestuur van de 45 leden tellende fractie wordt mogelijk uitgebreid van tien naar twaalf. Fractieleider Melkert wil hiermee onder meer zijn greep versterken op de vele PvdA-woordvoerders over onderwijs en etnische minderheden, die veel energie steken in weinig vruchtbare onderlinge besprekingen en conflicten, zo melden bronnen in de PvdA-fractie.

De PvdA-fractie spreekt morgen over het kiezen van een nieuwe vice-fractievoorzitter. Deze moet de opvolger worden van Jan van Zijl, die de Tweede Kamer verlaat. Fractieleden Ella Kalsbeek en Adri Duivesteijn gelden als de belangrijkste kandidaten. Onduidelijk is nog wie de meeste kans maakt. Het staat ook nog niet vast dat de nieuwe vice-voorzitter al morgen wordt gekozen.

In het fractiebestuur komen mogelijk ook twee nieuwe secretarissen. Sharon Dijksma geldt als belangrijkste kandidaat om Marjet van Zuijlen op te volgen als `secretaris politiek'. Van Zuijlen vertrekt per 1 september naar het bedrijfsleven. De huidige `secretaris intern', Judith Belinfante, overweegt zichzelf uit deze functie terug te trekken. Over haar functioneren bestaat onvrede in de fractie. Belinfante bespreekt vanmiddag met fractieleider Melkert of zij zich opnieuw kandidaat zal stellen. Fractielid Peter Rehwinkel geldt als mogelijke kandidaat om Belinfante op te volgen.