President Israel ontmoet Abdallah niet

Israels nieuwe president, Moshe Katsav, heeft gisteren geweigerd de Jordaanse koning Abdallah tijdens diens korte officiële bezoek buiten de hoofdstad Jeruzalem te ontvangen.

,,Staatshoofden zijn verplicht Jeruzalem te bezoeken. Als ze dat niet doen kan ik ze niet elders in het land ontmoeten'', zei Katsav. Zijn voorganger, Ezer Weizman, ontving koning Hussein in zijn privé-woning in Ceasarea nabij Tel Aviv.

Alvorens hij door premier Ehud Barak op een klein vliegveld in Tel Aviv werd ontvangen, uitte de Jordaanse vorst tijdens een onderhoud met de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah zijn steun voor de stichting van een Palestijnse staat in alle door Israel bezette gebieden met (Oost)-Jeruzalem als hoofdstad. Bij zijn aankomst in Israel maakte de Jordaanse vorst duidelijk dat hij zich niet als een bemiddelaar beschouwt in de huidige delicate fase in het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen. Hij wil wel graag helpen om tot een vreedzame oplossing te komen.

Volgens het blad Yediot Ahronot van vandaag heeft koning Abdallah een nieuwe variant op voorstellen van de Amerikaanse president Clinton betreffende de oplossing van de kwestie-Jeruzalem bij premier Barak op tafel gelegd. Koning Abdallah stelt voor dat Israel de soevereiniteit krijgt over de Klaagmuur en de Palestijnen over de Aqsa moskee op Al-Haram al-Sharif, de Tempelberg. De islamitische en christelijke wijken van de oude stad zouden volgens het voorstel van de Jordaanse vorst onder volle Palestijnse soevereiniteit komen terwijl de joodse en Armeense wijk naar Israel gaan.

Bij zijn aankomst op het vliegveld in Tel Aviv waarschuwde de Jordaanse koning dat ,,een tweede vredeskans zeldzaam is en een derde niet bestaat''. ,,We hebben te lang geleden onder instabiliteit en oorlogen'', zei de koning. ,,We verlangen deel uit te maken van een gebied waar rechtvaardigheid en veiligheid de basis vormen voor regionale samenwerking waardoor het Midden-Oosten een bastion van vooruitgang kan worden.''

Premier Barak gooide in zijn toespraak op het vliegveld een balletje op voor snelle hervatting van het vredesoverleg met Syrië. Abdallah zei wat later in een vraaggesprek met de Israelische TV dat de nieuwe Syrische president, Bashar Assad, de door zijn vader uitgezette koers van een strategische vrede met Israel aanhoudt maar eerst zijn binnenlandse positie moet consolideren.

Israelische commentatoren wijzen er vandaag op dat Jordanië onder Abdallah weliswaar zijn strategische banden met Israel aanhoudt maar ook naar een plaats zoekt in de Arabische consensus. Jordaanse ministers zeggen dat het Jordaanse volk teleurgesteld is over de vruchten van de vrede met Israel terwijl in Israel wordt opgemerkt dat er sterke stromingen in Jordanië aan het werk zijn tegen het normaliseren van de betrekkingen.

Een deel van het centrum van Tel Aviv werd gisteren voor alle verkeer gesloten. Abdallah legde een krans bij het graf van Yitzhak Rabin, de premier die in 1995 werd vermoord. Duizend politieagenten verzekerden de veiligheid van de Jordaanse vorst die even een glimp van de mooie Tel-Avivse meisjes aan de kust kon opvangen.

    • Salomon Bouman