Ophef in Italië over mafia-serie

De rechtse oppositie in Italië probeert uitzending van een nieuwe reeks afleveringen van de wereldberoemde serie La Piovra (De Octopus) te vertragen omdat hierin magistraten worden geprezen die zich inzetten voor de strijd tegen de mafia.

De tiende reeks afleveringen van deze serie, die in 1984 begon, staat gepland voor begin volgend jaar. Dat is midden in de campagne voor de parlementsverkiezingen, die vóór de zomer van 2001 moeten worden gehouden. Maar de rechtse politicus Franco Corbelli protesteert: dit is ,,een politieke aanval door de staatstelevisie''.

Oppositieleider en mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft vaak gezegd dat het vervolgingsbeleid politiek gemotiveerd is en daarbij ook op mafiabestrijders vaak regelmatig felle kritiek geleverd. Zijn rechterhand, Marcello dell'Utri is beschuldigd van banden met de mafia, net als een handvol andere figuren binnen Berlusconi's partij Forza Italia. Er zijn tegen hem nog geen definitieve veroordelingen.

De kritiek van rechtse zijde heeft binnen de staatsomroep RAI, die traditioneel regeringsgezind is, grote verontwaardiging gewekt. ,,Ik begrijp niet waarom centrumrechts zich zou willen identificeren met de verdedigers van de mafia'', zei het hoofd van RAI-Drama Stefano Munafo. ,,Het schaadt hun eigen belangen.'' De fractieleider van Forza Italia in de Senaat, Enrico La Loggia, zelf een Siciliaan, zei dat de RAI ,,een positieve boodschap'' over Sicilië moest uitzenden. De mafia ,,is niet de realiteit van de Sicilianen, en betreft maar een beperkt aantal mensen''.

Geïrriteerd vroeg de linkse politicus Nando della Chiesa, wiens vader in 1982 werd vermoord door de mafia, zich af of ,,iemand een slecht geweten heeft. Waarom zou praten over de strijd tegen de mafia in het voordeel zijn van de centrumlinks?''

De opnamen voor La Piovra zijn bijna klaar. De rel hierover begon toen acteur Remo Girone vertelde dat de nieuwe aflevering een soort hommage zal vormen aan de anti-mafiamagistraten, en hen in verdediging zal nemen tegen recente aanvallen van politici en in de media.

Achtergrond bij deze polemiek vormt een noodkreet van de openbare aanklagers in Palermo, dat zij zich in de steek gelaten voelen. La Piovra 10 zal binnenkort worden besproken door de Parlementaire Commissie van toezicht op de RAI.

    • Marc Leijendekker