LOWLANDS: QUEENS OF THE STONE AGE

Nadat zanger/gitarist Joshua Homme en bassist Nick Oliveri in 1997 de Amerikaanse band Kyuss hadden verlaten, richtten ze Queens Of The Stone Age op. Restricted is de tweede cd van het rond dit duo geformeerde gezelschap. De muzikanten hebben de zware, slepende woestijnrock (`Stonerrock') van Kyuss inmiddels achter zich gelaten en maken nu rock die zich kan meten met de beste van de laatste tien jaar. Sprankelend, gedreven, afwisselend en gewaagd – Oliver en Homme combineren allerlei ongewone ingrediënten en weten er toch nog rock van te maken.

Homme heeft een bedaarde, vriendelijke stem en trekt zich zo te horen niets aan van de om hem heen ronkende gitaren. Dat gitaargeluid is ouderwets en heeft dat doffe, droge timbre van de blues. Er is niets fel of opgewonden aan de QOTSA, en toch bereiken ze opwinding; door de volle sound, de inzet van gekke xylofoongeluiden en door de eigengereidheid die overal uit spreekt. Zo hebben de nummers merkwaardige, woordspelige titels, als The lost art of keeping a secret en Quick and to the pointless, en blijkt de tekst van de opening Feel good hit of the summer uitsluitend te bestaan uit een gejuichte opsomming van allerlei drugs: xtc, alcohol, marihuana.

In Amerika is de groep inmiddels vergeleken met Nirvana. Maar de QOTSA-leden hebben al zoveel ervaring dat ze het hoofd niet snel op hol zullen laten brengen. QOTSA is de jaren-2000 variant van de soundtrack van Easy Rider; maf, psychedelisch en opzwepend.

Queens Of The Stone Age. Restricted (Interscope 490 683-2)

    • Hester Carvalho