Landbezetters Zimbabwe verjaagd

Voor het eerst in zes maanden is de politie in Zimbabwe gisteren opgetreden tegen de bezetting van ruim 1.500 landerijen van blanke boeren door zogenoemde oorlogsveteranen.Meer dan zevenhonderd oud-strijders werden gisteren verjaagd van landerijen bij Harare.

Maandag had de politie elders al honderd veteranen verwijderd en de huisjes die zij illegaal hadden gebouwd op gemeentegrond in brand gestoken. Ook arresteerde de politie dertien veteranen die maandag enkele uren lang het verkeer ophielden op een belangrijke toegangsweg naar Harare.

Toen de veteranen van de Zimbabweaanse onafhankelijksstrijd in februari honderden boerderijen van blanke boeren bezetten, opereerden zij onder regie van president Robert Mugabe. Zijn macht was onder druk gekomen door door de catastrofale economische situiatie in het land. Maandenlang bleef hij de veteranen steunen, ook toen zij zich steeds minder makkelijk in het gareel lieten brengen.

Vorige maand kondigde de Zimbabweaanse regering aan 3.000 blanke boeren te onteigenen voor een herverdeling van de grond – veel meer dan aanvankelijk was voorzien. Sindsdien tonen de autoriteiten groeiende irritatie over de weigering van oorlogsveteranen een einde te maken aan de bezettingen. Mugabe staat ook onder groeiende druk van vakbonden en de oppositie, die bij de parlementsverkiezingen van juni aanzienlijke winst boekte.

Tot het politie-optreden van de afgelopen dagen was opdracht gegeven door de minister van Binnenlandse Zaken, John Nkomo. Robert Mugabe was niet in het land. Hij bevindt zich in buurland Mozambique voor een internationale conferenti over de economische toestand in Afrika. Mugabe heeft de veteranen eerder beloofd dat niets tegen hen wordt ondernomen als ze zich vestigen op de tweehonderd boerderijen die de blanke boeren al zonder protest hebben overgedragen aan de regering. Twee eerdere opdrachten van ministers aan de oorlogsveteranen het bezette land te verlaten, werden snel herroepen door Mugabe. Een keer ging hij daarmee in tegen zijn vice-president Joseph Msika, die de opdracht had gegeven toen Mugabe op bezoek was in China. Ook de politie weigerde tot nu toe in actie te komen tegen de oudstrijders van de Zimbabweaanse onafhankelijksstrijd.

Nkomo kondigde aan dat de harde lijn zal worden volgehouden. ,,Aangezien de herverdeling van het land gaande is, zal geen enkele nieuwe actie op de bezette landerijen en geen enkele illegale herverdeling worden toegestaan'', verklaarde hij tegenover het Zimbabweaanse persbureau Ziana.