Joegoslavië vindt kritiek Nederland `onbegrijpelijk'

De Nederlandse kritiek op de behandeling van de vier van terrorisme verdachte Nederlanders in Joegoslavië is ,,onbegrijpelijk en onacceptabel, met de vier mannen is niets ergs gebeurd''.

Dit heeft de Joegoslavische minister van Justitie, Jankovic, gisteravond gezegd in een gesprek met het NOS-Journaal.

Jankovic legde in het interview een verband met de NAVO-luchtacties van vorig jaar tijdens de Kosovo-crisis door te zeggen: ,,Ik denk dat het Nederlandse volk anders had moeten reageren toen wij gebombardeerd werden.''

Jankovic verwacht dat het proces tegen de vier Nederlanders over enkele weken zal beginnen en zei daarover: ,,De zaak tegen de Nederlanders duurt veel korter dan die tegen de Serviërs bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, dat we trouwens niet accepteren.''

Minister Jankovic toonde zich niet onder de indruk van verklaringen van de advocaten van de vier dat zij hun bekentenis alleen maar hebben afgelegd omdat zij door de politie werden geslagen en omdat voor een bekentenis vrijlating zou zijn beloofd. ,,Wat de advocaten zeggen horen we iedere dag van iedereen die in de gevangenis zit'', zei hij.

Volgens de advocaten van de vier is het vooronderzoek gisteren afgesloten en vormen de eerder vertoonde videoband met bekentenissen en de verzameling messen die zij bij zich hadden de voornaamste bewijsmiddelen.

Eén van de advocaten, Jovanovic, wilde in de NOS-uitzending overigens niet uitsluiten dat de rechters onder politieke druk staan om tot een veroordeling te komen: ,,U weet hoe de situatie hier is en wat er een jaar geleden is gebeurd, dat kan misschien allemaal van invloed zijn'', aldus Jovanovic.

De Nederlandse zaakgelastigde in Belgrado, Klompenhouwer, heeft de arrestanten De Rie, Zeitsen, Van Iersel en Van Schaik gisteren voor de tweede keer bezocht. Na een twee uur durend gesprek was zijn indruk dat het ,,ietsje beter gaat'' en dat zij minder angstig zijn dan een week geleden.

De vier Nederlandse gevangenen hebben intussen geld voor inkopen gekregen van de Nederlandse ambassade.