Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen stond onder druk door de daling van de telecombedrijven. British Telecom leverde bijna 2 procent van zijn koers in nadat het een roadshow afblies voor de uitgifte van een lening van 10 miljard dollar. Ook Vodafone daalde 2 procent door de molensteen die de dure UMTS-licenties dreigen te worden. De FTSE-index stond rondom het middaguur 34 punten lager op 6.551 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt daalde Deutsche Telekom met ruim één procent. Lufthansa ging ook omlaag, bijna 2 procent, door winstnemingen na de forse stijging van gisteren. Die koersrally was het gevolg van een opgeschroefde winstverwachting. De DAX-index daalde met 53 punten tot 7.196 punten.

PARIJS

Een kortstondig herstel van France Telecom duwde vanmorgen de beurs van Parijs even kortstondig omhoog. Rondom het middaguur stond het telefoniebedrijf al weer bijna een procent lager op 121,2 euro. De CAC-40-index noteerde 23 punten lager op 6.491 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is er vandaag niet in geslaagd de handel met winst af te sluiten. In de ochtend was nog sprake van een kleine stijging van de koersen, maar bij het einde van de handel stond de Nikkei-index op een verlies van 0,1 procent. De graadmeter zakte met 18 punten tot 16.437. Er heerste wel enige opluchting over het achterwege blijven van een renteverhoging in de Verenigde Staten.

NEW YORK

De Amerikaanse centrale banken (Fed) besloten gisteren volgens verwachting de rente niet te wijzigen. Het belangrijkste rentetarief blijft hierdoor op 6,5 procent staan. De Dow-Jonesindex daalde na de bekendmaking licht en veerde daarna iets op. De Dow sloot op 11.139 punten, een winst van 0,54 procent. De Nasdaq deed het iets minder goed en eindigde met een plus van 0,13 procent op 3958 punten.

De Fed constateerde dat de economische groei in de VS minder sterk is, waardoor de kans op inflatie afneemt. Het rentespook is niet helemaal verdwenen. In de nabije toekomst kan een renteverhoging wel degelijk nodig zijn, waarschuwde de Fed. Beleggers haalden desondanks opgelucht adem. Honeywell stal opnieuw de show. Het aandeel stijgt sinds beide presidentskandidaten hebben verklaard extra in defensie te investeren als zij worden gekozen. Gisteren steeg Honeywell bijna 5 procent. In nog geen week tijd won het fonds 14 procent. Boeing, dat naast verkeerstoestellen ook gevechtsvliegtuigen maakt, ging eveneens omhoog, dik 3 procent.