Het is iedere keer wat met Blijlevens

De Ronde van Nederland is een veredelde sprintkoers die elk jaar wordt gekenmerkt door protesten van benadeelde renners. Gisteren was in Utrecht een negatieve hoofdrol weggelegd voor de Nederlander Rudi Kemna. Hij trok zijn landgenoot Jeroen Blijlevens aan diens shirtje en bracht daardoor de Australiër Robbie McEwen uit balans. ,,Het is iedere keer wat. Ik word er moedeloos van'', zegt Blijlevens vlak na de finish. Hij eindigt in de eerste etappe op de 36ste plaats.

Zijn protest vond gehoor bij de jury, die Kemna deklasseerde naar de laatste plaats. De Italiaan Fabrizio Guidi kreeg de ritzege toebedeeld. De oranje leiderstrui bleef in handen van Erik Dekker. De nationale wielerheld kan morgen in de tijdrit bij Leeuwarden de voorsprong vergroten. Zijn landgenoot Servais Knaven is op papier de grootste rivaal. Het onderlinge verschil tussen de twee bedraagt vijf seconden.

Voor de sprinter Blijlevens resteren in de Ronde van Nederland nog drie etappes om zijn felbegeerde dagprijs te winnen. Hij heeft dit seizoen pas een overwinning geboekt, bijna vijf maanden geleden in de Driedaagse van de Panne. Zijn ploegleiders en ploeggenoten van de Italiaanse sponsor Polti blijven voor de buitenwereld de vriendelijkheid zelve. Maar de Nederlandse werknemer wordt dringend verzocht zijn miljoenensalaris waar te maken. ,,Het vreet aan me'', geeft Blijlevens een paar uur na de finish in zijn hotel toe. ,,Logisch dat ze waar voor hun geld willen.''

De protestactie in Utrecht kwam niet onverwachts. Blijlevens staat er om bekend dat hij de schuld van de nederlaag graag in andermans schoenen schuift. ,,Ik ben een slechte verliezer, maar wel een rechtvaardige verliezer'', benadrukt hij. ,,Ik kom misschien over als een zeikerd, maar ik zoek liever geen excuses. Ik heb verloren, punt uit.''

Helder voor de geest staat de vuistslag van Blijlevens in de Tour de France. Voor het oog van duizenden toeschouwers sloeg hij de Amerikaan Bobby Julich op de Champs-Elysées in het gezicht. Een foto van het incident ging de hele wereld over. Blijlevens had zich geërgerd aan de pesterijen van Julich, die zijn tegenstanders vaak met opzet in de wielen zou rijden. Volgens de Nederlander wordt de Amerikaan gehaat door het merendeel van de renners. ,,Ik heb veel begrip gekregen in het peloton'', meent Blijlevens.

Later geeft hij toe dat de vuistslag ,,niet valt goed te praten''. Hij mocht blij zijn met de lichte straffen. Hij werd uit het klassement van de Tour de France gezet en kreeg een reprimande van de ploegleiding. Een schorsing van de internationale wielrenunie laat nog altijd op zich wachten. ,,Ik ben ook geen lieverdje'', erkent de voormalige schoenenverkoper uit Gilze-Rijen.

Blijlevens vertoont de karaktertrekken van een typische sprinter. Hij is een heetgebakerd mannetje dat zijn tegenstanders even gemakkelijk in de hekken rijdt. In het verleden was hij succesvol met het gooi- en smijtwerk in de sprint. Dit seizoen valt hij op door onsportief gedrag. Hoe langer de ritzeges uitblijven, hoe vaker hij naar excuses moet zoeken. Blijlevens: ,,Ik word steeds nerveuzer. Ik ben een spits die niet scoort. Maar ik ben zeker niet gefrustreerd.''

Langs de kant van het parcours hoort hij steeds vaker opmerkingen die refereren aan zijn bokspartij in Parijs. Hij kan er wel om lachen. Hij heeft meer moeite met de kritiek op zijn prestaties. Hij is naar eigen zeggen een completere renner geworden bij Polti. Hij kan tegenwoordig redelijk klimmen. Mede daarom is hij zo teleurgesteld dat Gerrie Knetemann hem niet selecteerde voor de Olympische Spelen. In de media uitte hij zijn woede over de beslissing van de bondscoach. Had hij wel recht van spreken? ,,Zeker weten, want ik hoefde alleen vormbehoud te tonen. En de benen zijn juist steeds beter geworden'', meende Blijlevens.

Blijlevens staat nog een jaar onder contract bij manager Stanga, die door het naderende afscheid van Polti naar een nieuwe hoofdsponsor op zoek is. Blijlevens ontkent dat hij tussentijds vertrekt naar de nieuwe ploeg Domo-Farm Frites. ,,Ik heb het ook gelezen op Teletekst. Pure onzin, allemaal. Ik heb met niemand gesproken. Ik heb hier nog iets recht te zetten. Als ik vertrek, spreekt iedereen van een mislukt Italiaans avontuur. Daar pas ik voor.''

    • Jaap Bloembergen