Geen verbod op gewelddadig speelgoed

Minister Korthals (Justitie) wil samen met zijn collega Borst (Volksgezondheid) afspraken maken met de speelgoedbranche over regels voor de verkoop van gewelddadig speelgoed. Hij is niet van plan de verkoop wettelijk aan banden te leggen. Korthals schrijft dit in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Van de Camp (CDA). Die had zich boos had gemaakt over de verkoop van de Marv, een nabootsing van een executie op een Amerikaanse elektrische stoel.

Minister Korthals is het met de CDA'er eens dat dit speelgoed ,,smakeloos'' is en kan bijdragen tot een mentaliteit waarin geweld gewoon wordt gevonden. Een strafrechtelijke aanpak van de verkoop ziet Korthals niet zitten. Dat zou betekenen dat er een algemeen verbod moet komen op het aanbieden van gewelddadig materiaal en dat gaat de bewindsman te ver.