Geen duidelijkheid over bestrijdingsmiddelen

Boeren en tuinders blijven nog in onzekerheid over het gebruik van negen verboden bestrijdingsmiddelen. Het is onduidelijk of een regeringsvoorstel om de middelen weer toe te laten, kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dat bleek gisteravond aan het slot van een ingelast debat over een wetswijziging van die strekking. D66-woordvoerder Ter Veer, eerst voorstander van de wetswijziging, liet tot verbazing van CDA, VVD en de kleine christelijke partijen weten ,,eerst overleg met de fractie te willen hebben, alvorens een definitief standpunt in te nemen''. Dat gebeurt aanstaande dinsdag, voorafgaand aan de stemmingen over de wetswijziging.

Ter Veer zei ,,op zich voorstander te zijn van de wet'', maar zich de vele negatieve reacties op zijn standpunt aan te trekken. Zijn opstelling leek niet te stroken met de profilering van D66 als `milieupartij'. De Vereniging Milieudefensie noemde D66 `gifpartij'. Tijdens het debat lieten PvdA en GroenLinks niet na Ter Veer te wijzen op de discrepantie tussen het verkiezingsprogramma van zijn partij en zijn opstelling tijdens het debat.

PvdA, GroenLinks en de SP toonden zich gisteren tegenstander van het opnieuw toelaten van de negen bestrijdingsmiddelen. Op basis van een zeven jaar geleden gesloten convenant met de sector hadden de negen middelen begin dit jaar al verboden moeten zijn. Maar een Kamermeerderheid van VVD, CDA, de christelijke partijen én D66 vroeg minister Pronk (Milieubeheer) vorig jaar een tijdelijke regeling te treffen, omdat tuinders anders in de problemen zouden komen. Deze `gedoogregeling' voor de negen middelen werd begin juli voor de rechter onderuit gehaald, waardoor een wetswijziging noodzakelijk werd.

Officieel zijn de negen middelen nu verboden, maar staatssecretaris Faber (Landbouw) beloofde dat de controledienst AID bij overtredingen niet direct zou bekeuren. Feitelijk creëert de regering daarmee weer een gedoogregeling totdat duidelijk is of de wetswijziging wordt aangenomen in de Kamer.