EU doet beroep op OPEC om prijs van olie te matigen

Na de Verenigde Staten heeft afgelopen maandag ook de Europese Commissie zich bezorgd tot de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) gewend, met een verzoek om iets te doen aan de aanhoudend hoge olieprijzen.

In overleg met de Amerikaanse minister van Energie Bill Richardson telefoneerde Commissaris Loyola de Palacio van Energiezaken met de Venezolaanse minister van Energie en Mijnbouw Ali Rodrigues. Venezuela bekleedt momenteel het voorzitterschap van de OPEC.

President Chávez is net terug van een rondreis langs de elf OPEC-lidstaten. Hij liet herhaaldelijk blijken aan de kant te staan van de meeste lidstaten, die hun productie slechts mondjesmaat willen verhogen. Dat leidde de afgelopen maanden nauwelijks tot een prijsdaling. Vanochtend steeg de prijs van de toonaangevende Noordzee-olie Brent op de termijnmarkt in Londen met 1 dollar tot 31 dollar dollar per vat als gevolg van nieuwe cijfers over extreem lage voorraden in de VS.

De Verenigde Staten en Europa maken zich ernstige zorgen over de sterk stijgende brandstofprijzen waardoor ook de inflatie toeneemt. In de VS, waar de voorraden momenteel veel te laag zijn, gaat het vooral om de veelgebruikte huisbrandolie.

In de eurozone gaan de prijzen van alle brandstoffen omhoog en is de inflatie vorige maand al tot 2,4 procent gestegen, ruim boven het streefcijfer van maximaal 2 procent dat de Europese Centrale Bank voor het jaar 2000 als maximum koestert.

Commissaris De Palacio benadrukte in het telefoongesprek met de Venezolaanse minister dat de dure olie ,,leidt tot een grote onstabiliteit waarvan het effect noch voor de olieproducerende landen, noch voor de industrielanden positief is'', aldus haar woordvoerder gisteren in Brussel. Mevrouw De Palacio vroeg de Venezolaanse regering te proberen haar standpunt over de olieprijzen te matigen zodat het niveau weer redelijk wordt.

Op 10 september vergadert het ministerscomité van OPEC opnieuw over het productieniveau. In hun laatste vergadering in juni besloten de olieministers tot een mechanisme om het productieniveau verder te verhogen wanneer de prijs meer dan 20 werkdagen boven de 28 dollar per vat blijft.

De prijs die de OPEC-landen gemiddeld ontvangen, bleef de afgelopen maand net onder de 28 dollar. Obaid bin Saif al-Nasseri, de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten zei gisteren dat een prijs van 25 dollar redelijk is.

De OPEC-lidstaten spelen een sleutelrol, omdat zij de enige producenten zijn die een behoorlijke rserve-productiecapaciteit hebben.

Noorwegen, geen lid van OPEC maar wel de tweede exporteur na Saoedi-Arabië, liet gisteren weten geen bijdrage aan een productieverhoging te kunnen leveren omdat het al op volle capaciteit levert.