Een vrouw slaan met een vrouw

In Three Kings, de overdonderende Amerikaanse film over de Golfoorlog, ging de camera met een kogel mee een lichaam binnen en liet zien wat daar voor schade werd aangericht. Een soortgelijk idee wordt een jaar later gebruikt in de Amerikaanse actiefilm Romeo Must Die. Als vechtkunstenaar Jet Li een trap uitdeelt, zien we de ontvanger niet alleen in elkaar krimpen, maar zijn op een soort röntgenfilm ook zijn brekende botten te zien. Bij Three Kings was het nog de bedoeling dat je schrok van het effect. In Romeo Must Die willen ze dat je lacht.

Jet Li is na Jackie Chan de grootste ster van de Hongkongse actiefilm en net als Chan probeert Li nu ook de Amerikaanse markt te veroveren. Twee jaar geleden speelde hij een belangrijke bijrol in Lethal Weapon 4. Nu is hij de hoofdrolspeler in Romeo Must Die, het regiedebuut van cameraman Andrzej Bartkowiak, waarin oosterse vechtkunst en Afrikaans-Amerikaanse muziek en stijl tot een hippe mix moeten leiden. Het verhaaltje is over de horizon heen gebaseerd op Romeo and Juliet. De zoon van een Chinese mafiabaas en de dochter van een zwarte gangster worden verliefd op elkaar in de Amerikaanse stad Oakland. De dochter wordt gespeeld door Aaliyah, een r & b zangeres die ook een aantal liedjes voor de film zingt. Een bijrol wordt gespeeld door rapper DMX.

Li doet een paar aardige gevechten in de film. Hij vecht onder meer tijdens een spelletje Amerikaans voetbal. Ook gebruikt hij een vrouw om een vrouw in elkaar te slaan. Maar zo inventief en grappig als Chan is Li niet. Gek is dat Li soms hulp krijgt van op de computer gecreëeerde effecten. Misschien zitten die erin omdat de producent van de film, Joel Silver, ook producent is van The Matrix. Maar het in de lucht hangen dat in die film zo bijzonder was, is in Romeo Must Die lachwekkend. Zulke special effects verhouden zich slecht tot de vechtkunststunts, die hun oh-effect ontlenen aan het feit dat ze echt lijken.

Romeo Must Die. Regie: Andrzej Bartkowiak. Met: Jet Li, Aaliyah, Delroy Lindo, DMX, Isaiah Washington. In: 44 theaters.

    • Bianca Stigter