EEN NIEUW LOGO VOOR NEDERLAND I

Drie gerenommeerde ontwerpbureaus mochten in een zogeheten pitch op het kantoor van netcoördinator Joop Daalmeijer laten zien en horen wat ze van plan waren met de nieuwe aankleding van Nederland 1. Het Britse BBC Resources Design kwam als beste uit de bus. ,,Ik denk dat onze tv-achtergrond in ons voordeel heeft gewerkt'', zegt Karen Sharp, die als producer aan het vierkoppige BBC-team is verbonden. ,,We spreken dezelfde taal als onze opdrachtgevers. Wij begrijpen dat een netprofiel er niet alleen goed uit moet zien. De bumpers, leaders en stationcalls moeten qua snelheid en lengte kloppen met de programma's waar ze tussen staan. Het uiterlijk van de zender moet de kijker weerspiegelen en in het geval van Nederland 1 is dat iemand tussen de 45 en 55 jaar die jong is van geest.''

Sharp laadde het door Jane Fielder en Steve Bonnett ontworpen sculptuur een rode gekantelde vierkant met het uitgespaarde logo op een vrachtwagen en reed ermee door Nederland. ,,We wilden het beeld gebruiken als omkadering voor een reeks typisch Nederlandse beelden'', vertelt Sharp. ,,Eerst hebben we een week oriënterend rondgereden met onze internationale verkoopmedewerker Omar Honigh. Hij is Nederlands en kon ons een paar aardige locaties aan de hand doen. Bovendien zorgde hij ervoor dat we niet in de toeristenval trapten en windmolens, bollenvelden en klompen filmden. Uiteindelijk vond Nederland 1 dat er een beetje te veel Amsterdam in zat en hebben ze ons nog naar Zutphen gestuurd. Dat leverde een meer provinciaal beeld op, net even anders.''

De opdracht bestond uit het maken van twee introductiefilmpjes, een voor 's avonds en een voor overdag, zes 30 seconden sequenties en vier stukjes film van 20 seconden. Maar de BBC-ploeg ging zo voortvarend te werk, dat ze met veel meer materiaal eindigde. Volgens Sharp is dat alleen maar positief: ,,Zo kan er nog eens gevarieerd worden met de lengte. En de opdrachtgevers hebben in ieder geval waar voor hun geld gekregen.''

(Tekst Edo Dijksterhuis, foto AKN)

    • Edo Dijksterhuis